Sunblock & suncreen 101

I'm gonna share about why we NEED to wear sunscreen, the differences, and macam mana nak pilih sunscreen yang best untuk daily use.


I ada buat poll dekat twitter, about sunscreen.


Ada 6905 orang yang vote, (okay tak boleh la nak cakap result ni mewakili semua orang), and tak terkejut pun, 42% tak tahu yang kita wajib pakai sunscreen/sunblock SETIAP HARI.

Yes baby, everyday.

First of all, apa beza sunblock & sunscreen ni?
 Honestly for me, rasa macam sama je. Ada yg kata sunblock against UVB, sunscreen againts UVA. Ada juga yang kata sunscreen utk daily use sebab dia tak melekit, sunblock utk gi pantai sebab dia melekit and ada white cast. 

Tapi for me, sama.

The only difference, based on company tu la, nak bagi nama apa. Sun cream la sun screen la sun block la, takde mention pun ada jugak.

Apa beza UVA, UVB, PA, SPF?


Ni contoh pigmentation: 

Maybe masa muda, tak nampak sangat. Tapi tunggu tua sikit nanti.

Beza suntan dengan sunburn. Sun tan tu kulit jadi gelap. Sun burn, kulit jadi merah pedih.


Kalau setiap hari tak terdedah dengan matahari sangat pun, seeloknya pakai je sunscreen, supaya kulit kekal protected, cantik, tak berkedut ataupun tua sebelum usia.

Berapa banyak nak pakai sunscreen ni?
Seeloknya 1/4 tsp atau dua jari.

Banyak ni. Jangan pakai sikit sikit, nak jimat ke apa. Pakai banyak ni ok. Kalau pakai sikit, nanti tak dapat maximum protection. Kadang kadang ada orang cakap, dia dah pakai sunscreen, tapi kenapa burn lagi? Jawapan dia, maybe dia pakai sikit sangat, so tak dapat maximum protection.

Satu lagi, jangan lupa reapply every 3-4 jam. Kalau pakai pagi je, lepastu berjemur sampai ke petang, jangan complain jadi gelap pulak. Kena reapply tau.

Suncreen yang sesuai untuk daily use?
SPF30-SPF50 dah cukup dah.

Cara nak pilih sunscreen?
Pilih yang broad spectrum, maksudnya perlindungan daripada UVA & UVB. Macam mana nak tahu dia ada pelindungan daripada UVA & UVB? Dia ada tulis SPF & PA.

Contohnya yang ni, dia ada tulis SPF50 dan PA++++ so dia dah dikira broad spectrum. Settle.


Product recomendation! 
Yang ni semua from drugstore je, either Watsons or Guardian


I've tried Biore UV Watery Essence and I don't like because it dries matte. Suitable for normal or combination skin. Kalau oily skin, might be a bit greasy.

Semua sunscreen ni ada alcohol in it, some yang sensitive with alcohol might not like it. As for me, alcohol dalam sunscreen is okay sebab sebelum pakai sunscreen, dah pakai moisturizer apa semua so dah ada protection. I can't tolerate alcohol in toner or sheet mask je.

Other sunscreen related questions:

Kalau lotion / moisturizer / foundation dah ada SPF, kena pakai sunscreen lagi ke?
Yes, kena pakai sunscreen lagi for maximum protection.

Kalau pakai SPF80 untuk daily, boleh ke?
Boleh, tapi tak perlu.

Bila nak pakai sunscreen?
Lepas moisturizer, sebelum primer (kalau makeup)


Thanks for reading! I f have other questions, just tanya je!

My instagram/twitter: @imanabdulrahim

10 comments

  1. do we still have to apply sunscreen even if we stay at home all day, never go out?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. you have to apply sunscreen SPECIALLY if you never go out.

      Delete
  2. it's so important to apply sunscreen! honestly I forget most of the times, but i know it's super important!

    honey, you have such an awesome blog! i'm following! i'd love if you could follow me too =)

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    ReplyDelete
  3. Salam kak iman. Tumpang tanya, kite pernah terbaca kak iman tweet kot pasal kalau nak solat kena guna micellar water untuk remove sunscreen tu;betul ke kak? Kalau betul kenapa ye? Ada bahan dalam sunscreen yg kita pakai tu tak tembus air wudhu' ke?

    ReplyDelete
  4. Saya memang pengguna setia UV Biore Perfect Milk. Memang best sangat sebab kulit tak cepat berminyak and tetiba kulit jadi lebih lembut (seriously idk why). Tapi memang berbaloi! WAJIB CUBA hehehehe =)

    ReplyDelete
  5. akak, ingredients for corsx aloe soothing sun screen still has alcohol. is it fine for dry skin?

    ReplyDelete
  6. Yang ni pakai sunscreen untuk muka je ke? Untuk tangan macam mana?

    ReplyDelete
  7. Ade pencuci khas ke slps pakai sunscreen??.. kene cuci dgn cleanser shja atau dgn micellar water??

    ReplyDelete