Maysaa's Immunization Routine (0-3 months)

Selama ni asyik baca pasal orang gaduh anti-vaksin, pro-vaksin etc etc. Yang anti-vaksin tu sebab diorang kata vaksin tak selamat, merbahaya, ada kandungan yang haram, boleh menyebabkan kematian/kecatatan.

For us, we choose to vaccine our baby. Tujuan vaksin ni untuk melindungi bayi daripada penyakit penyakit yang merbahaya.

Maysaa's one month checkup (Baru 28 hari)




Birth
1st BCG and 1st Hepatitis B
Yang ni memang dia bagi masa baru lahir dekat hospital. Dekat lengan bahu tu ada parut.

1 month
2nd Hepatitis B

2 months
1st Diphtheria, Tetanus, Pertusis, H. Influenza and Poliovirus

3months
2nd Diphtheria, Tetanus, Pertusis, H. Influenza and Poliovirus


Maksud segala diseases/penyakit
1. Tuberculosis: Jangkitan bakteria dekat paru paru. Bagi kesan dekat sistem pernafasan dan mengakibatkan kematian kalau tak dirawat. - Vaksin BCG 

2. Hepatitis B: Bakteria yang menyerang hati. Hati boleh rosak kalau teruk sangat.

3. Diphtheria: Biasanya menyerang upper respiratory system (sistem pernafasan). Menyebabkan kesukaran bernafas, kegagalan jantung dan kematian kalau tak dirawat.

4. Tetanus: Kerosakan saraf dan otot kejang. Tetanus tak boleh dirawat.

5. Pertusis: Whooping cough. Penyakit berjangkit yang menyerang sistem pernafasan and boleh menyebabkan kematian.

6. H. Influenza: Haemophilus Influenza. Boleh mengakibatkan infection dekat otak (Meningitis), paru paru (Pneumonia), jangkitan dekat tekak dan susah bernafas (Epiglotittis). Berjangkit melalui batuk dan bersin.

7. Polio: Penyakit berjangkit yang menyerang sistem saraf. Boleh menyebabkan paralysis (lumpuh). Polio tak boleh dirawat.

Ni masa Maysaa umur sebulan. Berat 4.04kg, naik la 1.01kg daripada birth weight dia.

Lepas kena cucuk. Relax je dia lepastu tidur nyenyak. Untuk one month, dia kena cucuk for Hepatitis B

Ni masa two months, berat 5.1kg.

 While waiting for our turn. Umur dua bulan, kena cucuk untuk Diphtheria, Tetanus, Pertusis, H. Influenza and Poliovirus

Ni masa three months. Berat 5.44kg. 

While waiting for our turn. Boleh la bersuka ria dengan Daddy lagi sebab tak kena cucuk lagi. Tiga bulan, kena cucuk untuk 2nd Diphtheria, Tetanus, Pertusis, H. Influenza and Poliovirus.



Jadual vaksin oleh Kementerian Kesihatan Malaysia:

Ini jadual vaksin yang I dapat daripada website myhealth KKM link: Jadual Imunisasi

Setakat ni untuk 0-3 bulan, I tengok imunisasi sama je kalau dekat private hospital dengan dekat KK

Cost imunisasi dekat private hospital (I buat dekat Ampang Puteri Specialist Hospital), setiap visit around RM100++ termasuk consultation. Kalau dekat KK, free. Tapi I opt for private hospital sebab malas nak tunggu lama lama. Dekat sini, less than 1 hour dah siap semua. (Sebab bayar parking less than 1 hour, maksudnya tempoh masuk parking and keluar daripada parking tu less than 1 hour lah. Termasuk jalan, tunggu, jumpa doctor, beli air kejap).

Masa menunggu pun kejap, less than 10 minutes kalau tak ramai orang. Kitorang biasa pergi pukul 11-12 tengahhari macam tu, and tunggu kejap je. Lepastu boleh terus pergi lunch.

Tapi kalau checkup mengandung, jangan harap la kejap macam ni hahaha kena datang awal pagi and tunggu 2-3 jam jugak, lebih kurang je macam KK (Although I don't have any experience pergi KK)

Next appointment, when she is 6 months - for 3rd Diphtheria, Tetanus, Pertusis, H. Influenza, Poliovirus and 3rd Hepatitis B. Dua shot terus! (Rasanya, I pun tak sure doctor nak buat macam mana)

Semoga membantu!

17 comments

  1. Cutesy Maysaa. Moga membesar dengan penuh kesayangan dan diberkatiNya.

    ReplyDelete
  2. Comelnya baby. Nice info mengenai vaksin ;)

    ReplyDelete
  3. 5 bulan xkena cucuk ke?

    ReplyDelete
  4. omg!! ur baby is so cutee!! and yes! please vaksin ur baby...

    ReplyDelete
  5. Comel nye baby awak. Whoa..first raya utk dia tahun ni.

    ReplyDelete
  6. baby bagi susu formula ke atau bf ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni still fully breastfeed lagi :)

      Delete
  7. Thank you for the tips and this is informative especially for new mum.

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing this vaccination schedule. Good info for expectant moms or new parents.

    ReplyDelete
  9. Good information and thanks for sharing the schedule. And your baby is so cute!

    ReplyDelete
  10. Setakat ni lepas bagi dia vaksin dia mudah kena sakit tak ya? Still thinking about this for my future daughter too

    ReplyDelete
  11. Congratulations you have a beuatiful bby, you're gonna be wonderful parents

    ReplyDelete
  12. Cutenya baby ^^ macam nak kiss pipinya yang bambam tu heheh

    ReplyDelete