How to find the suitable skincare products for your skin

I know, nak cari product yang sesuai dengan kulit is a bit tricky. Kalau rezeki baik, try satu je, terus sesuai. Kadang kadang bila beli, asyik breakout je muka. So today, I'm gonna share, macam mana nak cari skincare products. Basically, apa yang korang kena buat sebelum beli product tu.

The most important tips: TAK BOLEH MALAS / NAK CEPAT. Kalau malas, dah, tak payah baca dah.




1. Know your skin type and your skin concern. 

Contohnya, you have oily skin + acne scars. You want to reduce the oilness & scars. Okay now you know your skin type and skin concern (apa yang korang nak), so boleh proceed to the next step.

What product do you need? 

Cleanser? Toner? Moisturizer? Read my previous entry first, kalau tak tahu apa beza semua tu.

2. Google for products
If you are really clueless, tak tahu langsung nak pakai product apa, just google. Contohnya:

"Best moisturizer for oily skin"



There are so many suggestions! Kalau nak yang budget, try google 

"Best drugstore moisturizer for oily skin"

Drugstore: Brand yang boleh dapat dekat Guardians, Watsons, Caring Pharmacy, AEON Wellness etc etc yang harga dia affordable

Lepastu bila dah dapat banyak list, google satu satu, mana yang ada dekat Malaysia, mana yang suit your budget. Buat list dekat dalam phone. My list is "Skincare wishlist". Letak nama product + harga dia sekali.

Bila dah ada dua tiga yang berkenan, search dekat website guardian & watsons untuk tahu, ada ke tak sebenarnya, dan juga harga dia.

Website Guardian: guardian.com.my
Website Watsons: www.watsons.com.my

Guardian & Watsons pun boleh beli online tau, jangan risau.

Kalau korang ni suka barang barang korea, nak beli daripada Hermo atau Althea, just google je,

"korean moisturizer for oily skin"

Lepastu again, search ada tak dekat hermo or Althea.

Kalau dah google pun, tapi tak jumpa jugak products yang korang berkenan, kita move to twitter. Ni kalau yang rajin main twitter, mesti tahu twt_kecantikan. Use that.

3. Search using twitter

This is so easy and informative. Normally, what I do is, search for:

twt_kecantikan + "your concern"

Contohnya, "twt_kecantikan moisturizer oily skin"


Lepas tu korang scroll je lah sepanjang panjang nya, ada banyak sangat suggestions from other girls. Yang mana product korang rasa nak try, ada banyak review best, masukkan dalam list "Skincare wishlist" korang tu.


Okay now, mesti dah ada a few products yang korang rasa macam okay, kan? Sekarang ni, kita baca pulak review untuk setiap product!

Macam mana nak cari review untuk products tu?

4. Google product reviews

Korang search je: "nama product" + review

Nak lagi personal, untuk cari pengalaman and in depth review, search je: "nama product" + review blog

Kalau nak dari Malaysia, search: "nama product" + review blog malaysia

Tapi kalau blog ni, kena be careful sikit sebab ada certain reviews ni dibayar, bukan honest reviews so pandai pandai lah cari. 

Kalau untuk Hermo & Althea, biasanya untuk setiap product tu, memang ada reviews dah dekat website. 

4. Baca tweet review

Again, I'll use twt_kecantikan. Sebab ni review for girls, just like us.

Search: twt_kecantikan + "nama produk"

Contohnya nak search Cetaphil, type je twt_kecantikan Cetaphil

Akan keluar banyak result.

Sangat useful untuk korang search, just search je apa apa yang korang suka dekat twitter. Kalau nak tanya bebanyak, tanya je lah directly dekat diorang. Come on, #girlspower kan. Time ni lah kita nak tolong menolong.


Lepas dah tahu nak beli apa, jangan yakin sangat sangat lagi. 

5. Google bad reviews
Kita google lagi, bad reviews pulak untuk that product. Kena bersangka buruk!

Contohnya, 
  • "nama product" + bad review
  • "nama product" + harmful

Kalau dah yakin, atau website website tu macam diragui je, barulah boleh yakin. 

Tapi tunggu dulu, kita check ingredient dulu!

6. Check ingredients

My favourite website: CosDNA

Contohnya nak search ingredients for Laneige Water Sleeping Mask:

Kat sini dia ada explain semua, selamat ke tak.

And kalau korang ada sensitive skin, read this entry: SKINCARE INGREDIENTS THAT I AVOID FOR MY SENSITIVE SKIN

Bila dah yakin, barulah kita compare harga. Always survey harga so tahu la harga normal dia, harga sale dia, and beli masa sale gila gila. Lagi lagi kalau skincare yang quite pricey, beli masa sale la paling best!

Lepas dah beli, patch test dulu. Patch test tu, just apply dekat area jaw dulu, jangan terus pakai satu muka, takut kulit tak sesuai kang, habis breakout. Kalau try dekat jaw, takpe. Boleh cover dengan tudung. Ada orang prefer buat dekat lengan. Ni nak test kalau ada allergic/irritates/breakout. Kalau rasa okay, baru guna!

Kena ingat, kulit orang semua berbeza. Ada yang sesuai sangat dengan product tu, reviews semua gempak gila tapi bila korang pakai, tak sesuai langsung! So kena survey betul betul!

Sekian tips. Semoga membantu untuk korang cari skincare yang sesuai dengan kulit masing masing!

Thanks for reading! 

If there's anything you want to ask, just ask :)

18 comments

  1. Thanks for the great tips, I've spent a lot looking for a great product that actually works because unfortunately all skin types r different so it is really hard to find the best.

    ReplyDelete
  2. HAHAHA iman! sha memang buat semua yang iman bagi tips ni. orang selalu cakap gigih sangat. tapi kulit sendirikan, haruslah gigih

    ReplyDelete
  3. Great info! Baru fikir nk tukar skincare product.

    ReplyDelete
  4. Thank you for this great reminder. The only think I always forget to do is to check the ingredients before buying.

    ReplyDelete
  5. nice tips. I wanna find that best skincare for me too

    ReplyDelete
  6. Great tips . Will pass this article to my wife .

    ReplyDelete
  7. these are definitely some great tips we should all follow.. thumbs up...

    ReplyDelete
  8. Nice sharing. Nak kena check balik skin type selama nie main belasah je

    ReplyDelete
  9. Info menarik ni mengenai produk. Boleh refer je kat sini kalau nak tahu pasal produk. Thumb up ;)

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing these useful tips :)

    ReplyDelete
  11. Thanks Iman - you are a great helping hands to the new beauty lovers!

    ReplyDelete
  12. Great info and insights shared in this post!

    ReplyDelete
  13. Those are really great tips! Thanks Iman for sharing :)

    ReplyDelete
  14. Thanks for your tips! Yeah always check before buying and make it a habit. Never buy just because an influencer say its good. Still double or triple check. :)

    ReplyDelete
  15. this is a great tips... i bet u sure have a veey good skin - Racheal

    ReplyDelete
  16. I have sensitive skin too. Great sharing

    ReplyDelete
  17. Oh wow! Thanks for the sharing, tak tau pulak we can search like this. Definitely a good tips for us in the future!

    ReplyDelete
  18. Thanks for the sharing and tips

    ReplyDelete