How I clean my makeup brush?

I love mandikan my babies. It's like a therapy! 

So here is how I clean my makeup brushes!



First of all, 



What do you need?
1. Dirty brushes - inilah sebab utama dia, of course
2. A bowl - I use the bowl from IKEA
3. Shampoo/detergent - I use the one from Daiso, RM5.30
4. Old towel or drying rack
5. Brush scrubber

How to clean them?

1. Tuang shampoo dalam mangkuk. I use this Puff Sponge detergent from Daiso RM5.30. Susah okay nak cari sebab asyik habis stock, tapi the latest yang I jumpa yang banyak stock, dekat MyTOWN sebelah IKEA Cheras tu (July 2017)

Nak guna baby shampoo pun boleh, no problem.

2. Bilas brush, lepastu celup dalam sabun. Tapi bila I malas, I letak je semua brushes dalam mangkuk ni, letak shampoo, letak air, rendam.

Make sure air tak kena dekat batang or bahagian besi tu sebab nanti brush senang tercabut/rosak. I ada satu brush dah tercabut dah dari batang dia zzzz

3. Scrub brush tu atas cleaning glove ni ke entah amenda la panggil. Benda ni boleh beli dekat Mr. DIY ada, Daiso ada, Lazada ada, semua lah ada. Rasanya yang ni around RM6++ je I beli

Sepatutnya scrub and lalukan bawah air, bagi dia bilas bersih. Tapi ni for gambar purpose je lah k. Lepastu bilas bagi hilang semua kotoran! Again, benda ni pun mengada je beli, dulu I gosok gosok atas tapak tangan je. Nak guna tapak tangan pun bolehhhh.

4. Ambil towel lama yang dah tak guna, gulung sikit hujung dia bagi tinggi lepastu letak semua makeup brushes ni, air dry bagi kering.


 But I bought this drying rack / makeup tree ke amenda entah nama dia, sebab harga dia okay, so beli jelah. Around RM12++ dekat SGShop. (Link: here)



Tunggu dia kering, done!

Berapa kerap kena basuh brushes ni?
Seeloknya seminggu sekali kena basuh macam ni. And setiap kali lepas guna, kena spray alcohol lepastu lap. Nak bagi bersih. Tapi I izzz soooo pemalas. So I basuh brushes ni sebulan sekali je lagipun bukannya makeup everyday.

Kenapa kena basuh brushes?
Sebab kotor! nanti kulit naik jerawat/breakout etc etc kan payah. Nak make sure kulit kita sentiasa bersih! Tapi kalau share brushes ni, sila basuh dulu ye. Jangan suka suka share dengan kawan kawan. Kotor muka!


Brush kotor sebelum basuh :


Brush dah bersih! :



That's all. Hope it helps. Thanks for reading!

8 comments

  1. Oh! you so 'rajin' dear. I just throw away and buy new one. kekeke

    ReplyDelete
  2. That's such a simple way of cleaning make-up brushes. Thanks for the trick. I generally put them under running water :)

    ReplyDelete
  3. Feel satisfied everytime after I clean my brushes. Do you feel the same?

    ReplyDelete
  4. wow..thanks for sharing the tip. I definitely need this to wash my brushes too!

    ReplyDelete
  5. Akak pun bersihkan berus macam ni. Kadang-kadang guna sabun mandian bayi. Kadang-kadang guna sabun JOY basuh pinggan tu. Wakakaka. Apa yang penting, bagi berus kering sebaiknya tau. Hehehe!

    ReplyDelete
  6. tq for sharing kak..saya ada beli jugak brush makeup..basuh seminggu sekali jer..

    ReplyDelete
  7. Hi Dear,

    i Like Your Blog Very Much..I see Daily Your Blog ,is A Very Useful For me.

    Ride On Scrubber Dryer in UK & keep facility floors perfectly clean and safe. Find a complete floor scrubber solution @ northwestcleaningsolutions.co.uk.

    Visit Now - https://www.northwestcleaningsolutions.co.uk/

    ReplyDelete