Checklist: Newborn grooming / toiletries stuff

As a first time mom, rasa macam semua benda kena beli. (Tapi nasib baik tak beli). So lepas dah bersalin baru tahu apa yang betul betul keperluan untuk baby baru lahir.




List ni based on my own experiences, nak tambah ke, taknak guna ke, depends.




1. Bath tub - IKEA RM22.90
Boleh rujuk entry ni: SHOPPING UNTUK BILIK BABY DI IKEA. Sangat penting untuk mandikan baby, dari lahir sampai sekarang memang sanggup bawak merata rata padahal boleh je beli yang portable boleh lipat lipat tapi still sayang yang ni

2. Changing mat
IKEA RM24.90. Perlu jugak sebab nak salin dia berak of course kena lapikkkkk

3. Baby bath
I bought Bud's Precious Newborn Head to Toe Cleanser at Mothercare (RM60++), alternate with Cetaphil Baby (dapat sample)

4. Diaper cream
To avoid nappy rash. I bought Sudocream at Mothercare (RM16.90) tapi tak pernah guna lagi sebab rasa tak perlu (Maysaa dah 3 months ++), but it's good to have, just in case.

5. Nail clipper
Kuku baby halus sangat jadi kena pakai nail clipper kecik. Ni beli dalam set grooming from Lazada (Post: LAZADA MALAYSIA HAUL (BABY'S STUFF)) The nail clipper is useful, takde lah tak berkualiti

6. Minyak telon - RM10
For tummy and feet. Nak elak kembung perut. Satu botol tu tahan 3 bulan ++

7. Nasal aspirator & sterimar
Avoid stuffy nose. Just spray the sterimar and suck out using nasal aspirator. I bought the nasal aspirator from Jusco, brand Pigeon RM17

My review from instagram


8. Cotton bud (Satu bekas around RM6)
Clean baby's outer ears (back and outside). Different from the normal cotton bud. Untuk baby, it's slightly smaller.

9. Baby wipes (2 x 100pcs, around RM10)
Yang Pureen warna orange ni paling bestttt

10. Baby lotion
Untuk kulit baby yang kering. Guna Cetaphil je dapat sample, sampai sekarang guna lagi (3 months +)

11. Baby powder
I use Pureen! Untuk celah leher and ketiak yang berlipat lipat. Kalau basah nanti dia merah merah, tapi baby tak selesa. Sapu bedak untuk bagi kawasan tu kering.

12. Hair brush
Unnecessary since baby umur 7 hari dah kena cukur rambut but why not? I started using bila Maysaa dah 3 bulan and rambut baru tumbuh hahaha

13. Thermometer
Ada sekali dalam baby's grooming set tu tapi useless. Need to buy a new one tapi tak beli beli lagi.


This post I instagram-ed 4 weeks before due date, boleh baca kat sini kalau nak baca segala sharings from other mummies, seriously useful: here

From the list above, yang tak guna langsung: Baby Oil dengan segala mak nenek warna pink tu guna sikat & nail clipper je, yang lain useless hahaha

Others: Ubat cuci pusat baby (only for the first week and hospital akan provide biasanya), tungku baby, spray bottle & cotton balls (untuk spray bontot baby kalau taknak guna wipes), bakul (untuk letak semua grooming stuffs).


I know, it is veryyy exciting nak shopping barang baby for newborns. Hopefully this helps :)

6 comments

  1. Nice info to read, didn't know need to get ready so many things to welcome the new born :)

    ReplyDelete
  2. Waaa... so many things to get ready for the newborn baby. Thanks for sharing, now i know what should i buy for my friend new baby.

    ReplyDelete
  3. Tak pandai nak guna strerimar tu.. nanti boleh lah tanya iman cara nak guna nya ye..

    ReplyDelete
  4. i suka sudocream tu mmg elok..tp still xbeli lg utk my new baby since dia xde rashes problem lg..hihi

    ReplyDelete
  5. interesting products, I am sure these are great even for toddlers

    ReplyDelete
  6. Cetaphil is really good for baby skin and it helps to moisturize the skin as well as give a fresh look too.

    ReplyDelete