My contact lens routine


My laci for contact lens.

My fav and everyday contact lens that I've been wearing for almost two years is Alcon Air Optix Aqua, review here!

Tips for the first timer:
  • Jangan pandai pandai beli contact lens online, please go direct to any optical store, the optometrist can suggest you the contact lens that suits you.
  • It's normal kalau tak pandai pakai mula mula. I took around 45mins untuk pakai sebelah mata.
  • Jangan giveup. I almost gave up masa first time, lepastu cakap dalam hati "I can do this!" sebab susah gilaaaaa nak pakai, amenda entah yang susah sangat

Anyways, my normal contact lens routine:
  • I'll buy 4 boxes, satu box contains three lens so 4 boxes ada 12 pieces, boleh pakai for 6 months. Normally bila beli banyak, nanti boleh dapat harga solution dia murah sikit :p #jimat
  • Bila nak pakai for the first time, pakai je macam biasa.
  • At the end of the day, basuh tangan and make sure tangan bersih, remove the lens and rinse with Opticare Saline Solution. This one untuk rinse je lepas pakai and sebelum pakai, tak boleh guna untuk store the lens.
*gambar google sebab dah buang botol dia

Mini review: Quite leceh having two solutions. And this one, cap dia selalu hilang, botol dia besar and berat, susah bawak travel. Andddd, tak semua kedai jual.

  • And then to store the lens, I normally use Alcon Opti-Free Replenish. 
*gambar google sebab dah buang jugak

But since this one dah habis, haritu beli randomly je Bausch + Lomb re-nu ni from Watsons ke Guardian, entah lupa


Mini review: It's good and doesn't irritates my eyes. Cukup lah tu.

So right now, pakai re-nu je to rinse and store my lens.

  • Lepas dah rinse, dah letak lens dalam bekas dia, tutup rapat rapat, simpan. Esok pakai semula.



  • And please discard your lens lepas sebulan. So normally I'll replace my lens every awal bulan so that ingat la bila tarikh last pakai. Kalau pakai lebih dari sebulan, nanti risau mata kena infection kang.
  • For contact lens case, make sure basuh everyday and keringkan!
Some tips:
  • Wear contact lens BEFORE applying your makeup (kalau pakai makeup). I normally wear it right after mandi.
  • You CAN'T share your contact lens.
  • You can wear your lens during shower but be extremely careful. Pernah la pakai sekali dua masa mandi sebab lupa nak remove but better jangan.
  • Remove lens before swimming / any water activities. But I normally tak remove pun lagi lagi pergi holiday, main pantai etc, kalau tak pakai lens nanti tak nampak pulak. But must be extremely careful. Better jangan, nanti menyesal!
Hopefully this post can benefit you guys. Thanks!





2 comments

  1. Kak iman basuh everyday case dia sbb pakai everyday ke? Kalau tak pakai everyday still kene basuh everyday ke? and is it okay kalau ambil wudhu pun still pakai contact lens? dan masa nak bersihkan mekap mata dgn remover?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah basuh case everyday. Kalau tak pakai, tak basuh. Ambil wuduk takpe je pakai contact lens. Tapi bersihkan makeup, kite normally cabut dulu lens :)

      Delete