My current skincare routine

Hi! So this is my current skincare routine. Jangan risau, semua produk senang nak dapat dekat Malaysia, tak ada yang overseas punya ok hehe. My skin type is dry to combination. Ikut masa lah, most of the time memang kering, tapi kadang kadang dia oily dekat T-zone.


My basic skin care routine.


1. Oil cleanser



Function: To remove makeup
What I use: Nutri Coco Virgin Coconut Oil
Price: RM18.90
Where to get: I got mine from Merchato, Pavilion KL. Tapi kalau cari dekat Tesco, Jaya Grocer macam tu, most probably ada.
When to use: Bila pakai makeup. Kalau tak pakai, I'll skip this step.


Review:
Senang nak remove makeups, lagi lagi yang waterproof mascara/eyeliner. Sebab kulit kering, bila pakai coconut oil ni, rasa lebih moisturized. Bau dia pun best! Selain untuk remove makeup, boleh guna jugak untuk rambut, atau mana mana bahagian badan yang kering, just apply je. Multi function okay. Tak rugi kalau beli.


2. Cleanser

Function: Remove dirt and oil
What I use: Eversoft Avocado & Rice Bran Oil
Price: Around RM17
Where to get: Guardian, Watsons, Tesco, Giant, mostly semua tempat yang jual toiletries memang akan ada.
When to use: Twice per day.


Review:
I've been using this facial cleanser since, 7 years ago kot. Memang pakai yang ni, tak pernah tukar yang lain. And I don't have any problem with my skin. Packaging dia dah tukar sikit. Yang lama punya, lain. This is the only facial cleanser that I trust. Dekat rumah parents and rumah mertua memang dalam toilet, wajib ada facial cleaner ni. WAJIB. Tak ada niat nak tukar yang lain. Eversoft, PLEASE DON'T EVER DISCONTINUE THIS FACIAL CLEANSER. 

3. Exfoliater


Function: Removing dead skin and unclog the pores
What I use: Eversoft Organic Apricot
Price: Around RM13
Where to get: Guardian, Watsons, Tesco, Giant, mostly semua tempat yang jual toiletries memang akan ada.
When to use: 3 times per week, depends on your skin condition.


Review:
Good to remove blackheads and dead skin. Selalunya malas nak pakai sebab asyik lupa hahaha tapi kalau pakai, rasa bersih sikit muka.

5. Moisturizer

Function: Treat my dry skin, melembabkan kulit
What I use: Olay Moisturizing Lotion
Price: Around RM40
Where to get: Guardian, Watsons
When to use: Twice per day, every time after I cleanse my face

Review:

THIS IS MY LIFE. I CAN'T LIVE WITHOUT THIS. Emo sepanjang trip kalau pergi memana tapi tak ada benda ni. Kalau tertinggal, boleh menangis. This is the best thing ever for me. Dah guna 7 tahun, dah habis 7 botol rasanya. Satu botol tahan setahun.

6. Moisturizer 2.0


Function: Melembabkan kulit kering
What I use: Nature Republic Aloe Vera Soothing Gel
Price: RM32.90
Where to get: Nature Republic. Either at IOI City Mall, Berjaya Times Square, Sunway Pyramid, One Utama, Quennsbay Mall, Makhota Parade, City Square JB.
When to use: Anytime.


Review:
Normally pakai bila kulit rasa kering, dekat tepi hidung, dahi, semua lah. Kadang kadang guna waktu malam sebagai mask, sapu banyak banyak dekat muka macam mask. Kadang kadang guna sebagai undereye cream untuk kurangkan eyebag and dark circles. Lepastu sebelum tidur, selain sapu satu muka, boleh sapu satu badan supaya kulit tak kering. Macam macam function dia macam kat bawah ni!


Tapi sekarang dah banyak yang fake punya lagi lagi yang jual online. Kalau nak selamat, baik beli dekat kedai dia. Haritu ada promotion, beli dua, RM50. Kalau yang murah sangat tu and dia kata brand Nature Republic, most probably yang fake punya.

6. Lipbalm



Function: Kurangkan bibir kering
What I use: Burt's Bees
Price: RM25
Where to get: Burt's Bee either at The Curve, The Gardens Mall, Sunway Pyramid, Subang Parade, Suria KLCC or Plaza Gurney.
When to use: Anytime you like.

Review:
Ni sebenarnya bukan skin care but I LOVE this lipbalm. Beacuse it's vanilla. And bukan lipbalm yang ada warna, just plain lipbalm. And bukan menthol lipbalm yang bila pakai, rasa macam tingly feeling which I don't like! The perfect lipbalm for me. Bibir jadi kurang kering and boleh pakai banyak banyak sesuka hati.






So that's my basic skincare routine for now. What works for me may not work for you. Kena try and cari produk yang betul betul okay dengan muka. Ada orang kena pakai yang mahal je. So it is all depends on you. You can ask me anything on my askfm, @imanabdulrahim.

Thanks!

6 comments

  1. Yang aloe vera tu boleh pakai bawah mata ke? I never know. Thanks sebab bagitau ;)

    ReplyDelete
  2. Aloe vera tu kalau yg dekat the face shop ori ke x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Face Shop, Elianto, yang memang jual dekat kedai, insyaAllah ori :)

      Delete
  3. Assalamualaikum akak, kalau muka ada acne nya boleh tak pakai yg aloe vera tu? Thank you^^

    ReplyDelete
  4. Yang olay moisturizer tu dah tukar nama and packaging ke ? sebab jumpa yang tulis moisturizing lotion and only 150ml

    ReplyDelete