Krabi Trip: Itinerary & Budget



Wajib bawak. Passport, gopro, shades and sunscreen!


Harga tiket: Around RM300++ untuk dua orang pergi balik.
Masa pergi tu, 100Baht = RM11.40.


DAY 1
7:15 (Waktu Malaysia) : Boarding from KLIA2
7:30 (Waktu Thailand): Sampai Krabi (flight ambil masa sejam 15 mins)
8:00: Cari bas pergi Aonang. Aonang tau, bukan Krabi Town. (300Baht/sorang)
9:00: Sampai Aonang Beach. Redah cari hotel. 
10:00: Check in hotel. Rehat. Cari package untuk petang.
12:30: Naik van pergi elephant trekking (600Baht/sorang)

Semua package ni korang cakap je nama hotel dekat orang tu, nanti memang van akan ambil korang depan hotel untuk pergi mana mana tempat based on package korang.

Elephant trekking. Nanti gajah tu jalan masuk hutan and masuk sungai.


Literally sweeping me off my feet.



DAY 2
0800-1600: Island Hopping (1000Baht/sorang)

Kitorang pergi Hong Island sebab ada sekali Kayak and Snorkeling. Lepastu lunch pun provided. Halal. 




 
Kayak dekat laut lepas. Cuak k kalau terbalik, entah ke mana hanyut!

Petang lepas habis trip, sewa motor (200Baht untuk 24 jam) pergi makan pancake. Rasanya semua jenis kitorang rasa. Nutella pancake, Nutella pisang, mangga,  mangga coconut, eh semua lah!


Paling best naik motor dekat Krabi sebab rasa #life

Gerai feveret tepi jalan, semua makanan ada! Pulut mangga, pancake, coconut shake.


DAY 3
Sewa motor, jenjalan Krabi Town. 30 mins from Aonang. Sakit pinggang naik motor!Dah lah sesat takde waze sebab takde internet. Saja jenjalan tapi takde apa sangat pun dekat Krabi Town.



Mestilah kena helmet pink okays.

Petang pergi dinner, tengok sunset.

Acah acah dinner tepi pantai. Candle takde, kena tiup angin.

Malam tu wajib cari makan lagi. Dekat truck abang ni, macam boat noodle. Sedap okay!

Halal! Abang ni muslim, kitorang sembang sembang.

Apalah ertinya pergi Krabi kalau tak jenjalan cari makanan. Green tea, pancake, pulut mangga. Makan sampai senak perut.



DAY 4

Kemas kemas, pergi tengok sunrise jap, lepastu balik KL!



P/S:
Sunrise pukul 6.30AM, sunset 6.35PM.
Wifi kena beli, 100Baht untuk 24 jam. Tak boleh share,
Banyak lagi package lain, tapi kitorang malas. 
Average pancake 50-60Baht.
Bawak air mineral banyak banyak time trip.
Total spending around RM1500 untuk dua orang. Banyak on makan je.

No comments