Skincare 101: How to create your own skincare routine?

Which one is first, cleanse or scrub? How about essence, toner, serum? Apa beza dia?










First of all, know your skin type. Sama ada dry, oily, combination or normal. Next, know your skin concern. Either sensitive ke, acne prone ke, scars ke, dehydration ke. Finally, know your skin goals. What you want? Kurangkan acne? Increase hydration sebab kulit kering sangat? Control minyak? Kurangkan parut? Ni semua your skin concern.

So basically what you need to know:
1. Your skin type
2. Your skin concern
3. Your skin goals








Basic skincare products - I'll assume semua orang memang cuci muka pakai pencuci muka, sebab cuci muka memang wajib. And seeloknya, pakai yang low ph cleanser.

Baca kat sini, kenapa kita kena pakai cleanser yang low pH: SKINCARE 101 : LOW PH CLEANSER

1. Cleanser - Depends on skin type masing masing.

2. Moisturizer - Moisturizer is really important. Oily skin ke dry skin ke, kena pakai moisturizer. Aloe vera gel tak dikira as moisturizer ok. Pilih ikut skin type masing masing. Kalau oily skin, cari yang gel or lightweight pun ok. Untuk dry skin, cari yang a bit thick and creamy.

3. Sunscreen - I knoww, I know, I pun malas gila pakai sunscreen. Dah lah melekit. Tapi bila dah tahu betapa pentingnya sunscreen, I terus wajibkan diri sendiri untuk pakai. Again, pilih ikut skin type masing masing. More about sunscreen, here: SUNBLOCK & SUNCREEN 101

4. Oil-based cleanser. Yes, yang ni pun malas jugak. Pakai cleanser biasa je tak boleh ke? Again, read this entry on why oil cleanser or this double cleansing method is important: SKINCARE 101: DOUBLE CLEANSING METHOD

Dah ada semua 4 products, and your life is already complete. Kalau setakat nak ada basic skincare routine, you may stop here. You're good to go :)

Also read: SKINCARE BEGINNER | THE BASIC ROUTINE



Okay, settle dah yang basic daily skincare routine.

Habis tu, toner tak perlu ke pakai?

For me, toner pakai kalau rasa perlu. Kalau rasa perlu extra hydration ke, pakai lah toner. Ok la, I masukkan toner dalam skincare routine.  Pilih la based on your skin type juga.

Also read: SKINCARE 101: ALL ABOUT TONER

Kalau nak pakai spot treatment, macam ubat jerawat, bila nak pakai?
Sebelum moisturizer.

Jadilah basic skincare routine macam ni (kira basic la jugak kan haha)



Eye cream nak masukkan bila pulak?
Sebelum moisturizer. Cari eye cream yang ikutlah masalah korang. Dark circles? (Although susah nak hilangkan dark circles). Eye bags? Wrinkles? Dryness?

Jadilah not-so-basic skincare routine:

Wow, dah 6 steps.

Okay, settle untuk daily.

Habis tu, weekly skincare routine pulak macam mana? Scrub? Masks?

Scrub seeloknya 2-3 kali seminggu untuk oily skin, and sekali seminggu je untuk dry skin. Jangan setiap hari tau. Kesian kulit. Untuk oily skin, selang dua hari pun okay.

Sheet mask, nak pakai setiap hari pun boleh, nak pakai seminggu sekali pun boleh, sukahati okay? Yang penting, ada duit extra untuk pakai sheet mask setiap hari sebab sheet mask mahal.... Kalau satu sheet mask RM5? Pakai setiap hari, sebulan dah RM150 :(

For me, scrub tu elakkan sama hari dengan clay mask, sebab takut kulit makin kering. Tapi depends on kulit masing masing lah, Kalau kulit korang okay, okay je la kan?




Yang ni cadangan je. Untuk hari yang lain lain tu (Selasa, Khamis, Sabtu), buat je lah yang daily punya yang basic skincare routine tu. I suka letak clay mask and sheet mask hari yang sama. Sebab clay mask ni mengeringkan, so pakai sheet mask yang soothing or moisturizing pulak lepas tu.

If you have dry skin, buat lah scrub sekali sehari, contohnya setiap hari Ahad je ke, and sheet mask tu sukahati lah hari apa. Clay mask tak perlu pakai.

Also read: ALL ABOUT FACIAL MASKS

Okay, dah settle yang not-so-basic skincare routine!

Essence, serum, sleeping mask?
Yang ni semua extra. Kalau rasa perlu, pakai lah.

Essence basically for hydration and prepare skin for next step. I pakai essence untuk hydration and nak even skin tone + for extra glowing (kononnya la hahaha)

Serum ada ingredient untuk skin issues, contohnya pigmentation, scars, acne, hydration macam tu.

Kena la tahu kenapa nak pakai semua products, okay? Jangan la taktahu kenapa nak pakai, tapi sebab semua orang pakai, nak try jugak.

Sooooo, the skincare routine akan jadi macam ni:

Dah tak basic dah ni, panjang sangat ni....

Kalau campur weekly punya steps yang sheet mask apa semua tu? Dah jadi 10 steps korean skincare routine.

Ini semua tak termasuk bila kita pakai actives, chemical exfoliates macam AHA & BHA. Okay lah, I'll stop here. Dah cukup dah kot untuk yang not-so-basic skincare routine :P

Yang penting? Kena rajin. Yes.

Andddd, yang ni bukan fixed skincare routine okay. Guideline je. Boleh je tukar, tambah, tolak, ikut sesdap hati and perasaan serta kulit muka masing masing.

If you wanna read my current skincare routine, boleh baca kat sini: Skincare routine

Thanks for reading and hope it helps!


9 comments

  1. Thanks for the tips. I will try to follow your routine.

    ReplyDelete
  2. klau pkai aloe vera gel tapi at the same times nk pkai moist which one go first?

    ReplyDelete
  3. patut kulit cantik. akak bab tepek kt muka malas sikit. hehe. akak ambil supplement untuk dalaman. tp menarik jgk tips ni. boleh apply nanti

    ReplyDelete
  4. saya pakai aloe vera before serum and then moisturizer, is that ooookay? main hentam je.

    ReplyDelete
  5. so basically serum acts as apa ya? im still confused huhu

    ReplyDelete
  6. Kak iman. Klu pakai moisturizer mmg buat kulit kita nmpk gelap ke bila dah berpeluh semua?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum kak iman . nak tanya kak iman pakai foundation tak ? if pakai kak iman pakai jenama apa ? im really hope you reply this ehe .

    ReplyDelete