Skincare 101 : Low PH Cleanser




First of all, do you know that our face is low ph? Our outermost moisture barier (pelindung kulit lapisan paling atas) yang ada segala minyak and peluh tu, have acidic pH 4.0-6.0. Average pH 4.7.

Kenapa low ph? Sebab ph tu adalah yang paling optimum kalau nak kurangkan atau stop pertumbuhan bakteria, maintain the structure & mointain the moisture. Kalau kita kacau pH dia, contohnya pakai cleanser yang ada pH value yang tinggi, ataupun malas sangat sampai guna sabun badan (yang tinggi pH value) untuk cuci muka, boleh kacau pH kulit kita.

Bila pH kulit kita dah terganggu? Mula lah jerawat nak tumbuh, segala merah merah, kulit makin kering dan kasar. Sebab kita dah kacau dia.

Macam mana nak tahu yang kita dah rosakkan lapisan kulit kita?
Bila rasa ketat atau tegang lepas kita dah cuci muka, rasa pedih atau rasa kering.

Tapi jangan risau, kulit kita terrer. Walaupun kita dah kacau pH dia, dalam masa 14-20 jam, dia boleh kembali kepada pH yang asal. Ada yang kata, dalam 20-30 minutes pun dia dah boleh kembali kepada pH yang asal. Lagipun, kalau kita pakai high pH cleanser pun, toner kan ada? Salah satu fungsi toner kan untuk membetulkan balik pH kulit kita?

As for me, I rasa lagi elok kalau pakai cleanser yang low pH (4.0-6.0) supaya kulit lebih cantik and sihat :)

One of the famous low ph cleanser, mestilah Cosrx Low pH Good Morning Cleanser. Walaupun dia kata good morning, tapi I guna malam jugak. Boleh baca review: COSRX LOW PH GOOD MORNING GEL CLEANSER REVIEW



The other one, Simple Facial Wash Gel pun pH 5.5, so sangat sesuai untuk kulit. Review here: SIMPLE 3 STEP KIT REVIEW


Cara nak tahu cleanser tu low pH ke tak?
Google. Google is your best friend. Kalau tak ada, boleh email and tanya company tu. Kalau malas, boleh beli pH strip tu, dekat pharmacy ada. Boleh test sendiri.

That's all. Thanks for reading!

4 comments

  1. Thanks for the sharing! I never really know we have to check our skin ph in dept!

    ReplyDelete
  2. hye iman! you once did a thread about how to shrink pores on twitter, and i loved that! unfortunately, due to the hack, i lost those infos and i didn't screenshot the products you mentioned. would be amazing if you could post that thread on your blog. many thanks in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, on the way nak tulis pasal benda tu tapi tak sempat lagi hehe

      Delete
  3. good info. but my cousin, she pakai sabun mandi buku je.. satu jerawat pun xde..hahaha

    ReplyDelete