Skincare ingredients that I avoid for my sensitive skin

I'm not a chemist / reti sangat pasal chemical dalam skincare ni tapi biasanya, I will ALWAYS try to at least baca review sebelum beli apa apa skincare sebab taknak membazir beli skincare yang tak sesuai dengan kulit.

Tapi biasalah chemical ni susah nak hafal. I pun tak ingat sangat apa yang okay, apa yang tak. So yang list yang biasanya I elak lah. Yang basic.







#1 Alcohol 
Alcohol ni selalu ada dalam toner and sunscreen/sunblock. Kalau yang I perasan lah. Alcohol ni bukan pasal dia haram, tapi sebab dia sangat lah drying and will always irritates my skin. Nanti jadi merah merah. Lagi lagi kalau dalam toner. Kalau oily skin, maybe okay lagi. Kalau dry skin, huh, pedih gila!

Contohnya sunscreen/sunblock Biore kan, memang rasa nak beli tapi ada Alcohol tu rasa berat hati.

Etude House Sunprise Must Daily SPF50+ PA+++ , ambil dari Hermo punya website. 

Padahal bila baca review, ramai cakap best untuk dry/combination skin. Tapi untuk sensitive skin, bila pakai rasa pedih.

Biore UV Aqua Essence SPF 50, ambil dari website Guardian Malaysia.


Yang ni.

Kalau untuk toner pulak, dulu I survey, this Etude House Wonder Pore Freshner memang banyak review best! Tapi bila baca ingredient, alcohol is the second ingredient, terus tak berani.



Taaaapi, orang yang ada oily skin, biasanya dia okay je dengan alcohol. Tak ada irritation pun. Sometimes memang elok pun pakai yang ada alcohol. Yang kena berhati hati, orang yang ada sensitive skin. So, memang I will avoid skincare yang ada alcohol walaupun kadang kadang ada yang okay tapi nak selamat, I elakkan je lah.



#2 Parfum/fragrance
Yang ni pun selalu buat pedih jugak. I opt for products yang tak bau wangi kuat sangat. Yang bau natural je. Cari yang "fragrance-free", selamat.

Again, Biore UV Aqua Essence SPF 50 ni pun ada fragrance jugak. May cause irritation.

Ada banyak lagi skincare products yang contains fragrance/parfum ni, just baca je ingredients.


#3 Apricot kernel
Yang ni famous dalam scrub, lagi lagi yang St. Ives Apricot Scrub.



This famous scrub. Bukan setakat sensitive skin je tak elok pakai, tapi yang ada acne laaaagi tak elok.

Why?
Sebab apricot kernel ni kasar, dan boleh koyakkan lapisan kulit kita, buatkan kulit kita lagi teruk! Lagi lagi yang ada acne, habislah luka, and terdedah kepada bakteria, makin teruk lah kulit.

Tapi dulu rasa seronok je pakai, rasa best sental kulit, semua kotoran keluar. Lagi sakit, lagi puas hati sebab fikir tu semua daki daki sel kulit mati. Tet. Wrong.

So please, avoid this.


#4 Essential oils
Contohnya citrus oil (lemon/orange/lime), lavender oil, rose oil, tea tree oil. Kena try dulu, certain kulit okay, okay je. Tapi kalau kulit yang suuuper sensitive, yang ni maybe kena elakkan.

Tea tree oil ni elok untuk kecutkan jerawat sebenarnya tapi kalau apply dekat seluruh muka, pedih lahaaaai. Sakit! Sebab tu kalau ada jerawat, and if you don't have sensitive skin, best sebenarnya sapu tea tree oil dekat jerawat. Terus kering jerawat tu!

I must admit, The Body Shop's Tea Tree range ni bagus and banyak review yang cakap best dan berkesan untuk hilangkan jerawat, kalau kulit korang tak sensitive dengan tea tree.

Kalau rose oil atau apa apa yang ada kaitan dengan rose, contohnya Fresh's Rose line,

Yang ni famous dekat Sephora. It can irritates my skin. Pedih.

Kalau facial mist yang ada rose tu pun pedih, plus bau dia macam spray air sirap dekat muka hahaha (or is it just me?)


Tu je lah setakat ni, ingredients yang I will try to avoid for my sensitive skin.

Lagi satu, kalau nak check ingredient dalam skincare, boleh try pergi website COSDNA and type je skincare korang. Nanti dia akan listkan semua ingredients (Pandai pandai la explore k haha)

Semoga membantu!

17 comments

  1. syukur my skins ok tak banyak meragam or tak alergic apa2 ^^ ;)

    ReplyDelete
  2. Sangat membantu! Lucky so far my skin still ok . No sensitive problem.

    ReplyDelete
  3. wahh.. thnak you atas entri yang berinformasi ni.. saya baru tahu antara product diatas memang ada alcohol yea.. he,mm ada satu tu Etude House Wonder Pore Freshner, macam saya ada je tapi tak guna lagi

    ReplyDelete
  4. nice products. would love to try one.

    ReplyDelete
  5. yeah agree on the ingredients. always need to check and some product printed so small words hard to see too.

    ReplyDelete
  6. Hi tq for this sharing. Btul tu slama ni mmg x amik port pn psal ing product.
    Http://www.irismyra.blogspot.my

    ReplyDelete
  7. this is a good list ... I avoid alcohol and fragrance too if I can....

    ReplyDelete
  8. Yay! I'm an avid user of COSDNA and also recently, skincarisma! :D

    ieyra h. | blog

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing this list. I never bothered with the ingredients in skin care products. Maybe I really should take more care!

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing this list, I do not have sensitive skin but my sister does, will share it with her.

    ReplyDelete
  11. I have sensitive skin, and my skin breaks out very often.
    And I'm using that apricot scrub juga..huhu..gonna beware of the ingredients use in skincare dah..


    xx
    Puiyeesss

    ReplyDelete
  12. thanks for sharing. nice post

    ReplyDelete
  13. Yes, need to know which products not suitable for our skin. Sometimes I get rashes if allergic.

    ReplyDelete
  14. If can I want avoid alcohol contain n parade conrain

    ReplyDelete
  15. saya baru nak tanya psl alcohol dlm biore uv tu, no wonder kulit saya kering dan merekah sikit sbb saya mmg pakai biore uv tu sahaja kat muka..then bila dah kering saya stop dan try cari pelembab muka, so skrg just pakai pelembap muka safi dgn compact powder (kdg2)..kak iman boleh suggest 1 scrub or any product for blackhead yg good and affrodable tk? sbb saya pun pakai st ives apricot..so bila kak iman dah review..kena tukar nampaknya..

    thanks for the sharing kak iman :)

    ReplyDelete
  16. Saya pakai yg biore tu , kulit saya dah la jenis kering. Bila pakai lagi kering. Haihhh . Sedih ��

    ReplyDelete
  17. Thanks for the post..I was wondering.. What sunscreen you're using? Susah nak cari sunscreen yg betul2 ada ingredients yg kita nak. Klu ada pun x accessible dekat Malaysia :(

    ReplyDelete