SGSHOP Malaysia Haul & Shopping Review + 10 x RM100 Shopping Credit Giveaway

SGshop is a Taobao Agent to help you shop from Taobao and ships directly to Malaysia. Taoboa is an online shopping website tapi tulisan semua cina, I tak faham. I did browse Taoboa before this, barang semua best and murah tapi tak faaahaaaam. And I know, ramai lagi yang tak faham and taktahu macam mana nak ship barang from China, so here comes SGshop to the rescue!




There are two options:
1. Buy for me: 
Browse website, masuk dalam cart and sgshop akan tolong ship barang from China to Malaysia for you.

2. Ship for me: 
Beli from any online shop yang China based, and sgshop akan tolong ship barang from China to Malaysia for you.

I only tried buy for me, sebab nak beli from other China's online shop, again, I tak faham dia tulis apa... #MasalahDunia

Macam mana nak shopping?
First of all, browse the website, pilih apa barang yang nak beli. Harga semua dah siap convert dalam RM. Ni semua category yang dia ada. Rambang mata!


Contohnya, nak beli this sponge.


1. Pilih nak warna apa / jenis / size
2. Click add to cart


Then, check cart. 

Ini semua total barang yang korang beli + domestic shipping untuk hantar ke sgshop's warehouse dekat China. My domestic shipping is 0 sebab memang cari yang domestic shiping dia 0 sebab nak jimat.

Then, choose payment type.

Normally memang guna maybank2u or cimbclick, tapi ada charge 2.8% + RM0.80 tau. Contohnya kalau total semua RM50, kena bayar: RM50 + RM1.40 + RM0.80 jadi total semua sekali RM52.20.

Faham? Dah settle bayar, nanti dapat email.


Ni maksudnya dia dah terima order kita and tunggu je lah semua barang di hantar ke sgshop's warehouse (China).

Untuk view order kita, pergi dekat username kita, then tekan My Order. 


Siap boleh tengok status setiap barang:


Ni maksud segala order status:

Boleh baca kat sini jugak: Order Status

Bila barang dah sampai sgshop's warehouse (China), dia akan inform barang dah sampai melalui email:


Disebabkan I order banyak barang, kena tunggu semua barang sampai dekat sgshop's warehouse (China) dulu, baru boleh nak ship to Malaysia sekali gus.

Bila dah sampai semua barang, boleh proceed to ship to Malaysia! 

Click Submit Delivery!

Lepastu isi your delivery address



Lepastu boleh pilih nak shipping method:

Shipping fee boleh tengok dekat bawah ni:

I choose sea shipping sebab RM50 je, and barang berat sangat sampai 5kg hahaha amenda entah beli banyak sangaaaaat. Kalau beli ringan je, boleh try economy air!

On average, baju/clothes sehelai around 200g, kalau beli kasut almost 1000g. Kena check elok elok berat dia berapa.

However, total semua kena bayar = shipping fee + clearance fee (RM0.98) +service charge (8% from all the total).

Payment choices sama je macam payment sebelum ni.

Bila dah buat payment, nanti status semua barang akan jadi "Repacking in progress" macam ni:


Dua hari kemudian bila I check, status dah tukar "Sending to Malaysia"





After 17 days of shipping, my items finally arrived. Yay!


Quite a big parcel :p

Some of the items that I bought.

Left shoes, around RM40. Pink shoes, around RM16, blue shoes, around RM12. Murah gila and cantik kaaannn? Tapi barang from China, don't expect too much on their quality k hehe

(Update)
Link kasut kiri sekali: here
Link kasut pink tengah: here
Link kasut biru kanan: here

The gold makeup brush tu RM33 je. Ada 7 brushes! Yang lain, you guys can search je dekat website sgshop tu.

Total days: 25 days dari hari placed order. Mohon bersabar okay? Sebab berbaloi!

Cost summary:
Contohnya beli barang total RM50, berat 1500g, tak ada domestic shipping charge.

Total first payment (untuk penjual barang di Taoboa): RM50 + RM1.40 + RM0.80 = RM52.20

Untuk shipping, ambil sea shipping yang paling murah.
Shipping fee: RM10 (first 500g) + RM4 (second 500g) + RM4 (third 500g) = RM18

Service charge 8% daripada RM52.20(first payment) + RM18 (shipping fee) + RM0.98 (clearance fee) = RM5.52

Jadi, total second payment: RM18 (shipping fee)+ RM0.98(clearance fee) + RM5.52(8% service charge) = RM24.50

Total spending (kena bayar): RM76.70

Faham tak? Kalau tak faham, tanya!


Shipping summary
Day 1: Successfully placed order and made payment.
Day 2 (18/5): First item arrived at SGshop's warehouse (China)
Day 6 (22/5): All item arrived at the warehouse. Pay for the second payment.
Day 8: Shipping from China (Sea Air) ETA 15-19 working days
Day 25: Arrived dekat rumah!

Tips shopping
1. Sila tengok baik baik berat setiap barang sebab berat ni akan mempengaruhi shipping fee korang tau.
2. Kalau beli barang yang ringan tapi besar, contohnya tilam, dia akan ambil volumetric. Tengok mana yang lebih besar.
3. Nak murah, ambil yang takde domestic charge. Kiranya free je lah dia hantar pergi warehouse tu.
4. Sea shipping paling murah, tapi kena tunggu lama sikit lah.
5. Kena pandai compare harga. Kadang kadang barang yang sama je, tapi harga lain lain.

So, sebenarnya SGShop Malaysia ni sangat best sebab buat service macam ni, korang just pilih je barang yang korang suka daripada website SGShop Malaysia, bayar and tunggu barang sampai. Senang kan?



Giveaway Iman x SGShop Malaysia!




I ada 10 x RM100 shopping voucher untuk korang shopping dekat SGshop!

Syarat dia senang je:
1. Kena ada blog. Buat satu blog entry, apa yang korang nak beli kalau dapat RM100 shopping voucher. Tajuk dia: "SGShop Malaysia 10xRM100 shopping credit giveaway by Iman Abdul Rahim"
2. Follow my blog.
3. Follow Facebook SGshop Malaysia & Instagram SGShop Malaysia.
4. Jangan lupa letak banner giveaway ni dekat entri korang and backlink to this post tau.
5. Tinggalkan nama, email, dan link entry korang dekat ruang komen.

Ok siap!

10 pemenang akan dipilih berdasarkan creativity & blog entry paling best.

Tarikh penyertaan
 10 Jun 2017 - 18 June 2017 11.59pm.

All the best korang!

55 comments

  1. menariknyaaa, tapi dah tak guna blog and dah hilang blogging skills hmm.

    ReplyDelete
  2. Kak iman..macm mana kak iman tau saiz kasut kalau beli online nihh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya dia akan bagi measurements pastu ukur je lah. Tapi kite tahu size kite so beli according to size biasa je ;)

      Delete
  3. kak imannn. hehe ingat umi tak ?
    First time join giveaway. Pray for my lucky okay. <3

    Nama : Ummilattiah binti Mat Jusoh
    emel : ummilattiah_mjr@yahoo.com
    Link : https://ummilattiah.wordpress.com/2017/06/10/sgshop-malaysia-haul-shopping-review-10-x-rm100-shopping-credit-giveaway/

    thank you kak iman.
    xoxo

    ReplyDelete
  4. Omg my kali pertama too sbb teruja sgt dgn giveaway ni 😂😝
    Nama : NOORISMARIA BINTI MAT ISA
    Email : ismariaisa@yahoo.com
    Link : http://ismariamatisa.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html?m=0

    ReplyDelete
  5. Iman, brush tu sedap tak pakai? Lembut tak? Kalau sedap, nak beli jugak hehe. Pernah beli yg satu set ada 30pcs kat lazada kot tak best, dia macam keras pastu bulu asek tercabut je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay je, lembut! Jgn la beli yg murah sangat haha

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. kak iman nk tnya tpi bukan pasal sgshop..nk tnya pasal lazada kak iman pernah beli brg elektrik x dkt lazada.. klu pernah okay x beli dkt lazada? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elektrik tak pernah. Tapi yang lain lain, okay je :)

      Delete
  8. I joined! Excitednyaaaa :D

    NAME : AIMAN AMANI BINTI ZULKEFLI
    EMAIL : aimanamani32@gmail.com
    LINK : http://amanibercerita.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  9. Assalamualaikum Iman. Ni details of my latest post join this giveaway.

    Name : Mohamad Nouril Ammin bin Othman
    Email : komengmr@gmail.com
    Link : http://jarisengal.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    Thank you Iman!

    ReplyDelete
  10. I joined hehe :D

    Name : Nur Shaza Diana Binti Zulkifli
    Email: xchostradena@gmail.com
    Link : https://xshedena.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    Thank You Kak Iman hehe :)

    ReplyDelete
  11. Joined!
    Name : ZaaaNsyr
    Email : dnauranadhifa@gmail.com
    Link : http://zaaanasyari.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  12. hi kak iman ! dont forget to read my entry okay . :)


    name :Nuraisyah Zulkeffeli
    email: aisyahzul97@gmail.com
    link :http://nraisyhzlkfl.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  13. why takleh nk register ? huaaaaa everytime nk verification code tu takdapat pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah try tanya dekat customer service?

      Delete
    2. Try register pakai no phone lain. Maybe no phone adik beradik @ mak ayah, i guna no mak, baru boleh hahaha

      Delete
  14. Same here ! Dah excited nk beli kasut macam iman tu . Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama laaaa kita! Why eh ? Sedihnyaaaa hmmmm. .

      Delete
    2. Dah try tanya dekat customer service?

      Delete
  15. Iman mcm mana nk tau size sbb sizing chart dia sume tulisan cina! aaa stress sbb murah sgttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tengok kat sini? https://www.sgshop.com.my/tool/conversion

      Delete
  16. Assalamualaikum Iman. Nenek join! :)

    Nama : Nur Nassihah Mohd Nasir
    Email : sehanasir92@gmail.com
    Link : http://neneksayha.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    Thanks Iman!

    ReplyDelete
  17. hi kak iman! kenapa kita nak beli kasut yg tetengah pink tu je kan , pastu kena bayar shipping fee?sampai rm14 wuwuwu. bke memang ada charge??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab kasut tu berat dia 640g. Shipping fee utk first 500g, RM10. Pastu next 500g, tambah RM2, dah RM12. Clearance fee RM0.98, pastu 8% service charge, total semua jadilah RM14 :)

      Delete
  18. Saya Join Kak Iman :D

    Nama: Nur Insyirah Addul Rahim
    Email: syirah2398@gmail.com
    Link: https://meinestorie.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  19. Im in!

    name : Fathin Rosli
    email : norfathin18@yahoo.com
    http://akuchentacamera.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  20. Done ! Hehe jemput baca kak Iman :D

    Ainunul Khalilah
    lununia@gmail.com
    http://writelikenobodyreads.blogspot.jp/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html?zx=65e0f5a4ac72d1eb

    ReplyDelete
  21. name : surah shamsul
    email: surahs42@gmail.com
    link : https://ahnsurah.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  22. hi! selama ni jumpa kat twitter je, done join!

    nama : shafyqah azahar
    email : shfyqhazhr@gmail.com
    link : http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum and salam ramadhan Akak Iman, syuk join ye :)

    NAME: AMIRA SYUKRINA BINTI RUHAIZED
    EMAIL: amira14197@gmail.com
    LINKENTRY: http://amira14197.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm1000-shopping.html

    Tapi tak jumpa button follow blog akak. Kat mana eh. menyorok ni. nak kene ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba cara ni

      http://www.helloaiman.com/2017/05/cara-nak-follow-blog-orang-lain.html

      Delete
  24. Assalamualaikum :)

    Nama : Nur Fefiraizah Halisah
    Email : firai.farhan@gmail.com
    Link entry : http://raizahalisah.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  25. shawal join.. :)

    Nama : Mohd Noor Shawal
    Email : mohdnoorshawal@ymail.com
    Link Entry : http://www.mohdnoorshawals.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum,
    Mya join ya..

    Nama: Mardhiyyah Rosli
    Email: mya_capricorn93@yahoo.com
    Link entry: https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  27. Hi Iman, saya join :)

    Nama : Intan Saffyna
    Email : intansaffyna@gmail.com
    Link Entri : http://intansaffyna.blogspot.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  28. hai kak iman, this is my second entry for this giveaway,
    jangan lupa tengok that entry tau ,


    nama : nuraisyah zulkeffeli
    email: aisyahzul97@gmail.com
    link:http://nraisyhzlkfl.blogspot.my/2017/06/sgshop-shopping-credit-giveaway.html

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum, saya join ya.

    nama : Fatin Hassan
    Email : fatinun97@gmail.com
    Link : http://fatinun.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  30. BV join!! all the best ya semua :D

    nama | BudakVanilla (BV,bivi)
    email | budakvanilla@ymail.com
    link | http://bivichan.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum sis iman :)
    saya join

    Nama: Maisarah Ibrahim
    Email: sarahyem99@gmail.com
    Link entry: http://messarah.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html
    Username SGShop: messarah

    ReplyDelete
  32. Salam kak iman, selamat berpuasa!

    Athirahlani
    athirahlani@rocketmail.com
    http://athrh-lani.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ♥♥♥♥♥

    ReplyDelete
  33. Saya joined ya :)

    Fatin Solihah Roselan
    fatinsolihah_92@yahoo.com

    http://kisahperjalananfatin.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html


    Selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  34. Join sini

    Nama : Aiman Abdullah
    email : aiman6991@gmail.com
    link : http://www.helloaiman.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    helloaiman

    ReplyDelete
  35. Salam iman, kite join sekaliiiii

    Nama: Sarafiz
    Email: sarahafiz9@gmail.com
    Link entry: http://sarafiz.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    Moga ada rezeki, amin ♥

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Faye Join :)
    Nama : Farah Wahidah
    email : farahw768@gmail.com
    link : http://fws00blog.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  38. lokman join...
    Nama: Lokman Hakim
    Email: hakimlokmanpro@gmail.com
    Link: http://www.blogaqiem.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  39. mya nak tanya boleh?
    mya order 3 barang dr sgshop. 2 barang dah ready untuk deliver, lg satu barang tu baru complete inspection. macam mana nak tahu barang yang dinspect tu siap? sebab kalau boleh nak deliver sekali.

    thank you kak iman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti dia akan update status tu. Kite dulu check setiap hari nak tengok status tu hehe

      Delete
  40. AM join ya..

    Nama : Along Misuari
    Email : polimas2008@gmail.com
    Link : http://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete
  41. Nad join!

    Nama: NadhrahD

    email: nadhrah9891@gmail.com

    Link: http://ndrhd98.blogspot.my/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    thanks!

    ReplyDelete
  42. Shad join
    Nama: Shad
    Email: sitinorsharifah@gmail.com
    Link entry: http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2017/06/sgshop-malaysia-10xrm100-shopping.html

    ReplyDelete