Tips buat resume untuk fresh grad

Follow my blog with Bloglovin



Apa nak tulis dalam resume?


1. Personal details

For me, personal details yang penting dalam resume ni cuma phone number and email je. Alamat rumah, alamat IC, tarikh lahir ni semua macam tak ada kaitan. Kalau dah diterima kerja nanti baru lah kita bagi segala details yang perlu. Tapi ada juga yang letak alamat IC and alamat rumah sebab mana lah tahu dia IC Kedah, majikan pun orang Kedah, terus dia rasa "eh nak hire lah budak ni sebab duduk sekampung". Kalau alamat rumah, senang majikan nak tahu rumah dia dekat tak dengan office. Hire orang yang memang dah duduk dekat dengan office lagi senang, tak perlu redah traffic jam. So personal details ni suka hati lah nak letak apa. I letak number phone & email SAHAJA.

2. Academic Qualification

Letak nama institusi, lokasi, tahun bila, nama sijil, result / final CGPA. Untuk fresh grad, letak sampai result SPM cukup. Tak perlu letak PMR, UPSR. Tak perlu.

Contohnya:

International Islamic University Malaysia, Gombak (2012-2016)
Bachelor of Engineering (Electronics-Computer Information)
Final CGPA: 3.00/4.00

Letak sekali major courses yang korang score / dapat A (kalau perlu / ada kaitan dengan kerja), contohnya apply kerja Software Engineer,  letak lah major courses "Programming, Algorithm".

3. Work Experiences

Untuk fresh grad, biasa ada pengalaman internship je kan. Tulis lah nama company, tahun bila, and job scope / skills yang dapat. Kalau pernah buat part time pun tulis jugak, sekali dengan job scope / apa yang korang achieve masa buat part time tu.

4. Activities Involved

Senaraikan program yang korang pernah organize atau join. Jangan la attend talk pun nak tulis jugak. Tulis yang membanggakan lah, contohnya jadi biro kewangan, dapat kutip sponsor sampai RM100k. Maknanya skill PR korang bagus sampai boleh dapat banyak sponsor untuk program. Kadang kadang kalau aktif join sukan pun majikan suka, sebab boleh jadi wakil untuk company baru pulak. Atau korang suka main futsal, majikan korang pulak memang suka futsal, boleh lah dia ada geng baru. (Tapi tak releven sangat pun, rendah sangat probability dia)

5. Skills

Senarai semua skills yang power and ada kaitan dengan kerja. Technical skills, contohnya Microsoft Word, Microsoft Powerpoint, Adobe Photoshop. Soft skills, contohnya presentation skill, communication skill, negotiation skill. Jangan lupa masukkan languages yang korang terrer. Biasanya part skills ni orang buat dalam bentuk rating 3/5 ke 4/5 ke.

6. Academic Projects

Disebabkan fresh grad tak banyak pengalaman, ada pengalaman buat FYP atau apa apa projects lain, boleh listkan dekat part ni. Letaklah nama project, briefly pasal project dengan skills yang dapat dari buat project tu.

Contohnya:

Android Translation Apps - An android apps that helps user to translate into 20 different languages.

Skill: Android Studio


7. References

Elok letak dua orang lecturer yang memang kenal korang and boleh bagi positive feedback. 


Perlu ke letak gambar?

Letak gambar ke tak ni, terpulang kepada diri masing masing. Ada orang kata kena letak, supaya majikan boleh kenal dia macam mana, sesuai tak kerja. Tapi apa kaitan nak tengok muka? Lain lah kerja bidang yang memang kena tayang muka macam modelling atau receptionist. Skill je tak cukup ke? (Emo pulak hahaha)

So perlu ke tak, terpulang. Rasa nak letak, letak lah gambar formal. Jangan selfie atau background serabut, pakai baju tak formal. Kalau malas nak pergi tangkap gambar passport, makesure pakai baju cantik and formal, tangkap gambar dengan background warna putih. Gambar kena kemas.

Tips lain

1. Pastikan guna font yang senang nak baca, tak besar sangat tak kecik sangat dan tak berserabut. 

2. Untuk fresh grad, resume maximum 2 pages dah okay. Panjang sangat nanti penat pulak orang nak baca.

3. Buat dalam bentuk table atau bullet. Jangan buat essay meleret. Kesian orang nak baca, mengantuk dia. 

4. Save dalam bentuk pdf! Supaya format & alignment tak lari bila majikan download.

5. Template menarik. Sekarang ni ada banyak style resume, warna warni. Ada orang kata kalau bidang engineering, sains, yang serious serious ni resume jangan fancy sangat. Buat black and white je and macam normal resume tu. Sebab ada certain company, majikan dia orang lama lama, jiwa lama, dia nak benda yang dah biasa dalam hidup dia. Kalau orang muda, mestilah nak tengok resume berjiwa muda. Kalau bidang arts, takpe buat fancy fancy sikit, barulah nampak seni dia. For me, takpe buat yang fancy sikit kalau korang nak kerja dengan company yang fun, yang boleh terima resume fancy and bagi peluang untuk express diri sendiri. It's all up to you.

Ni ada contoh I buat resume warna peach guna microsoft publisher: My Peach Resume (tapi ni resume lama, dah outdated sikit)

6. Email address, make sure formal and jangan guna email yang sama link dengan social medias korang! (Unless social media korang macam facebook, twitter, instagram tu suci murni, takpe)

Beza resume dengan CV?

Resume cuma brief summary of your skills and experiences. CV (Curriculum Vitae) ni penerangan panjang lebar tentang kehidupan korang. Semua educations, accomplishments ada dalam CV.


Okay, ini je kot tips from me. All the best :)

Pantang 44 hari, 60 hari, 100 hari

Semua senarai pantang ikut hari ni ambil dari google, ada yang Ummi and Ummi mertua punya tips so I compilekan. Untuk rujukan je okay, nak ikut atau tak, terpulang. #YourBodyYourChoice

44 hari

1. Makanan berangin/kembung

2. Makanan sejuk takut sakit urat

3. Makanan bergoreng, santan, pedas -- Tapi kari & masak lemak sedap ok, mana boleh pantang santan!

4. Telur & seafood

Makanan ni memang banyak pantang larang dia. Nak senang ingat, I hafal yang boleh dimakan je.

So dalam pantang, makan ikan/ayam/daging (tapi ikan tak hafal so setiap kali sebelum makan, kena tanya dulu ikan tu boleh makan ke tak). Sayur yang boleh makan cuma carrot, brokoli, mushroom, potato SAHAJA. Yang lain sebab malas nak hafal, anggap je lah tak boleh. Buah yang boleh makan cuma oranges, grapes, apples. Buah buahan lain terutamanya buah buahan tempatan I assume semua tak boleh. Senang hidup.

Makanan yang I tak pantang: Dominos Pizza (tapi buang nenas), McD, Burger King, chocolates. Yang ni semua dua minggu lepas bersalin dah makan dah hehehehe

5. Tak boleh keluar rumah, tak boleh jejak tanah -- Keluar pergi checkup baby 30 hari (sebulan) & checkup mummy 6 minggu (42 hari).

6. Tungku, bengkung, berurut, mandi herba, pilis -- Ni buat on off, boleh tengok entri ni, My pantang melayu routine

7. Air sejuk, air gas, air kordial -- Cuma minum air suam, horlicks panas dengan milo panas je.

8. Ais -- Ni orang kata pantang sampai setahun. 

8. Tak boleh pakai seluar -- Yang ni taktahu lah kenapa kena pantang. Lagi selesa pakai seluar sebenarnya sebab tak reti ikat kain batik hahaha

9. Tak tidur waktu matahari naik & senja

10. Tidur kena berbantal

11. Pakai stokin -- Yang ni memang pakai sebab taktahu la kenapa takut sangat masuk angin.

12. Menjahit & membaca, sebab takut rabun sebelum tua -- Zaman sekarang mana boleh, lepas beranak dah terus baca phone, nak buat macam mana

60 hari

1. Bengkung. Sebab nak perut slim kan. 

2. Buat kerja berat 

3. Makanan berangin & sejuk

4. Makanan yang masak dua kali, contohnya keropok lekor (sebab dia rebus dulu, lepastu goreng), karipap, nasi goreng. -- Tapi yang ni I tak ikut sangat sebab rasa macam ok je padahal orang kata makanan masak dua kali ni berangin

5. Air sejuk, ice cream. -- Ni pun tak boleh tahan jugak, nafsu!

100 hari

1. Pantang suami 

2. Mandi air sejuk -- Seminggu je mandi air suam lepastu pakai air sejuk sebab tak sengaja...

3. Angkat benda berat kecuali baby -- Habis je pantang 44 hari, dah start angkut kain baju dari tingkat atas bawak turun bawah nak basuh, boleh tahan berat jugak tu.

4. Air-cond -- Aircond ni tak pantang langsung, balik hospital je terus pasang aircond sebab Malaysia ni panas, nak buat macam mana :(

Setahun

1. Minum ais

2. Laksa (kuah laksa yang pakai bunga kantan & daun kesum & ikan boleh buat angin, and masak dua kali so memang berangin, timun kacang panjang nenas pun tak elok jugak)

3. Pulut (sebab berangin)




Sebenarnya pantang ni ikut diri sendiri lagi lagi pantang makanan. Kalau orang kata okay je minum air ais dua minggu pastu korang nak minum jugak, suka hati la kan. Yang sakit pun diri sendiri, nanti tanggung lah sendiri. As for me, haritu hari ke 40 minum air kordial jambu, lepastu terus sakit perut kembong yang amat. Menyesal. Hari ke 45 pulak try minum yakult sebotol. Pun sakit perut kembong sampai berguling. So kena try lah apa yang boleh, apa yang tak. Kalau sakit tu, nasib lah ye.

Selamat berpantang new mommies! :)

Shopping untuk bilik baby di IKEA

Masa around 7 months pregnant, we went for IKEA trip nak beli perabot untuk bilik baby. Nak beli yang wajib wajib lah macam baby cot, rak baju, bath tub. Sebab dah survey lama sangat dah barang barang baby ni tapi tak beli beli sebab awal sangat.

First stop, mestilah makan meatballs dulu!


Lepastu baru surveyyyy





Ternampak seekor gajar and seekor polar bear, terus ambil. Niatnya nak beli satu je.




Lepastu saja buat poll dekat twitter


See, 50-50, 488 orang yang vote. 

Marwan pun macam, "Cuba tengok mata diorang, diorang macam nak ikut kita balik je".

Fine


Dua dua ekor dah selamat dibawa balik!


Beli bath tub etc etc


All the stuff we bought




What we bought:

Baby cot, tilam & cadar dia




Rak baju baby



Trolley untuk letak barang barang baby




Bath tub


Changing mat 




Asalnya bilik ni penuh dengan barang barang lama, tapi lepas dah kemas, jadilah bilik kosong.


Marwan gigih pasang langsir. (Lupa dah beli set langsir apa so tak include kat dalam list atas tu)


Sesi memasang. Ada lah tiga jam nak pasang baby coat + rak baju


 Almost done!

Tak pasang lagi sarung cadar for baby cot sebab takut berhabuk, awal lagi. Time ni bulan December, baby due bulan February. And bukan pantang kat sini so March baru nak guna. So sabar dulu.


Tapi tak sabar nak balik rumah nak kemas bilik baby ni cantik cantik, susun semua barang dia properly. Sebab tak sempat nak susun properly, tiba tiba je terbersalin awal :p

Cerita bersalin dekat sini, Pengalaman Bersalin

Ok byee!

Ankle Boots: Inspiration & Tips



Kalau nak pakai kasut gaya boot ni, kena pilih jenis boot yang sesuai. Lagi lagi dekat Malaysia, cuaca sentiasa berubah tanpa mengikut masa. Kejap hari panas, kejap basah sebab hujan, kadang kadang banjir (kalau banjir pakai boot Phua Chu Kang warna kuning je lah). Sebab tu mungkin ramai yang tak suka sangat pakai boot sebab kejap panas sangat, kejap hujan lebat, nanti tak pasal pasal basah boot.



So pilihan boot utama? Try ankle boots, boot yang tak terlalu tinggi dan tak terlalu rendah. Yang just nice je kata orang

Nak beli boots online pun kadang kadang susah jugak, sebab kemain beli cecantik mahal mahal tapi tak reti nak pakai, apa lah gunanya. Beli seronok, lepastu menyesal.

Jangan risau, dalam post ni I bagi beberapa sumber inspirasi tentang bagaimana untuk menggayakan kasut boot. Mana tahu lepas ini korang boleh tukar fikiran nak beli dan pakai kasut jenis boot everyday!

Tips #1


Pilih ankle boot jenis high heels untuk ke tempat kerja. Match kan dengan blazer dan seluar slim fit.

Macam ni:



Kalau berhijab, boleh match dengan seluar lebih selesa dan tidak terlalu ketat. Jangan lupa pakai aksesori yang sesuai supaya nampak lebih presentable untuk ke tempat kerja.

Tips #2


Untuk daily style atau yang masih muda, boleh pilih boot ankle yang tapak rendah atau yang ada permukaaan rata. Boot ankle ni nama lain dia flat ankle boots, normally fashionista global yang minat. Tapak rendah / flats macam ni lebih sesuai dan senang untuk daily style lagi lagi kalau kena banyak jalan.



Tips #3


Warna kasut boot yang senang nak match ni macam warna hitam dan coklat gelap. Kalau pakai warna meriah sangat nanti susah nak matching dengan outfit lain. Warna neutral lagi senang nak bergaya. Kalau korang suka pakai kasut tumit tinggi / high heels tapi taknak rasa tak selesa, pilihlah boot jenis wedges sebab lagi stabil.






As for me, I nak ankle boot macam ni pleaseeee!


Atau pun ni:

Alahai comelnya!


Tapi yang ni pun okay jugak! :p





So, dah ready nak menggayakan boot hari ini?

My pantang essentials

Personal hygiene:


1. Pad - Libresse Overnight -- Yang ni pakai untuk the first two weeks. Lepastu dah tak heavy flow, pakai pad biasa macam masa period je. Padahal dah beli tau yang maternity pad biasa tu tapi malas pakai sebab rasa tak selamat, ada loop loop amenda entah tak faham I, last last pakai yang biasa je

2. Disposable panties -- Masa tengah heavy flow, and still sakit, tak kuasa nak basuh basuh panties, sayang pulak tu kalau bocor. Pakai  disposable punya je, boleh terus buang. Beli dekat guardian/watsons.

3. Toilet paper & hair dryer -- Kena bagi kering okay kawasan tu. Make sure kering!

4. Antiseptic wash -- Yang ni hospital provide untuk basuh tempat luka jahitan tu everytime lepas pergi toilet

Breastfeeding essentials:



1. Nipple cream -- I bought Lansinoh sebab kakak ipar yang suggestkan tapi susah nak dapat dekat Malaysia so order online je. Yang ni penting masa awal awal nipple crack, berdarah, so this cream really helps. Tapi kalau nak simple, sapu je susu dekat nipple after every feeding kalau risau pecah / berdarah.

2. Breast pad -- Wajib sebab taknak susu meleleh kena bra/baju terus nampak selekeh.

3. Nursing bra -- Senang nak breastfeed baby. Dulu fikir macam ala pakai bra biasa tak boleh ke? Boleh je, tapi susah. Try lah. Seminggu I struggle pastu giveup, I need a nursing bra haha tu lah sombong lagi. Senang kerja pakai nursing bra!

4. Nursing pillow -- I pakai Dream Genii Pillow tu je yang beli masa pregnant, review here: Review: Dreamgenii Pregnancy Pillow

Kalau perlu, breastpump, bottles, breastmilk storage etc but I direct breastfeed so tak beli segala mak nenek ni lagi

Barang pantang melayu:

1. Socks
2. Bengkung
3. Kain batik
4. Batu tungku
5. Set pantang

Yang ni boleh tengok entri ni: My pantang melayu routine

Others:


1. Snacks -- I love Belvita. Dah berkotak kotak beli and makan sebab breastfeeding cepat lapar.

2. Botol air -- WAJIB WAJIB WAJIB. Time breastfeeding jadi haus sangat

3. Hand cream -- I don't know why tangan jadi makin kering

4. Lipbalm -- Bibir pun makin kering so perlu pakai lipbalm

5. Duphalac -- Ubat sembelit. Everyday makan 15ml supaya takde drama pergi toilet. Totally life saver!

6. Pil calcium -- Sebab malas minum susu

7. Sanitizer -- Tangan kena bersih pegang baby tapi ni sanitizer saja nak wangi je :p

8. Face mist -- Ni guna masa malam malam nak breastfeed baby or salin nappy dia ha kalau mengantuk, spray je benda ni or during the day, nak freshen up

9. Dry shampoo -- Masa pantang bukan setiap hari basahkan rambut, jadi dry shampoo ni untuk freshen up!

Meja tepi katil tempat I campak segala keperluan


Ni semua keperluan diri sendiri ya kalau bakal mak mak baca. Mana lah tahu boleh buat jadi rujukan kalau nak cari senarai keperluan berpantang untuk diri sendiri nanti :)

My pantang melayu routine

My first time pantang ni dekat banyak tempat sebenarnya. First dekat Esther Postpartum Care, I've blogged about it here:

1. ESTHER POSTPARTUM CARE REVIEW: MY FIRST IMPRESSION
2. MY PANTANG DAILY LIFE IN ESTHER POSTPARTUM CARE CENTER
3. WHY I LOVE ESTHER POSTPARTUM CARE


The following week dekat rumah parents, then rumah mertua. (Barulah fair dua dua belah dapat main dengan cucu)

Hospital


Sepatutnya pantang ni kena start dari dekat hospital je. Antara benda yang kena buat masa dekat hospital lagi:
1. Pakai stokin -- checked. Keluar labour room terus pakai stokin!
2. Kurma -- Untuk energy. Checked.
3. Tuam badan -- Taktahu nak tuam pakai apa so tak tuam.
4. Bengkung -- Tak bawak bengkung and tak reti nak ikat lagi. Next baby kena terus bawak bengkung modern pergi hospital and terus pakai lepas bersalin! #NoteToSelf
5. Ikat rambut ketat & tinggi -- Boleh laaa
6. Pakai minyak panas -- Lupa bawak minyak so tak pakai
7. Minum air panas
8. Pakai baju lengan panjang
9. Rehat & tidur yang cukup -- Tak sempat tidur sangat sebab seronok tengok baby tidur hahaha

Rumah parents


Dekat rumah, pagi pagi Ummi buatkan mandian herba. Daun herba tu beli je dekat kedai, lepastu letak dalam periuk, rebus. Then, tuang dalam baldi, tambah air paip. Bagi suam suam je. Mandian herba dari kaki sampai leher.

Lepas dah mandi, Ummi panaskan tungku and tuam tuam la area perut, kaki, mana mana yang rasa nak panas panas. Batu tungku ni guna batu sungai. Panaskan atas dapur dalam 10 minit lepastu balut pakai kain batik.

Habis tungku, pakai minyak panas pulak satu badan tapi fokus dekat area perut and pinggang. Ummi ikatkan bengkung ketat ketat nak bagi tak buncit.

Ummi strict part pantang makan, banyak benda tak boleh makan. Setiap kali makan kena tanya, "Ni boleh makan ke tak eh?", kadang kadang tu kena bebel tapi biasalah tu, riuh riuh baru ceria hidup hahaha

Tapi takde lah pantang teruk teruk. Dominos, McD, Burger King semua makan je takde hal. Cuma pantang seafood, telur, makanan sejuk haaa benda benda basic camtu

Rumah mertua

Mak mertua ada panggilkan orang datang urut, siap sauna & tungkukan lagi.

Normally urutan treatment:
1. Sauna -- Untuk buang semua angin & toksin. Sauna ni best sebab panas panas. Duduk dalam tu 20-30 minit je tapi ada sampai terlelap sebab punya lah sedap.
2. Urut & sengkak -- Untuk melancarkan pengaliran darah
3. Tungku -- Untuk buang angin & kecutkan urat kembang
4. Mandi herba
5. Sapu param & pilis -- Param tu minyak pemanas badan, singkirkan lemak, kecutkan perut & rahim. Sapu satu badan untuk elakkan angin. Pilis tu yang sapu dekat dahi tu. Untuk elak sakit kepala and rabun.
6. Pakai bengkung & stokin -- Bengkung ni nak rasa ketat sikit perut, confident nak jalan, rasa semua benda rapat, takdelah tiba tiba terduduk bersila. And untuk betulkan kedudukan peranakan. Stokin & bengkung ni buka masa nak pergi toilet SAHAJA.
7. Ikat rambut ketat & tinggi -- Ketat ketat sebab nak face-lifting, kasi muka tegang. Elak angin masuk & migraine. Ikat tinggi supaya senang nak baring. (Orang kata)

My normal everyday pantang days

1. Mandi herba -- Tapi dah malas nak rebus rebus herba ni, mandi pakai air panas biasa je.
2. Tungku -- Panaskan atas dapur. Pernah jugak lupa nak angkat, bila angkat and letak dekat kain, terbakar kain. Berasap satu rumah hahaha
3. Sapu param & bengkung & stokin -- Pakai Nona Roguy je. Bengkung tak pakai everyday, bila rajin je pakai, and malam memang bukak sebab tak selesa. (Sebab tu perut tak flat lagi hahaha). Tapi stokin wajib pakai.
4. Makan ubat. Ubat elak sembelit je sebab takut nanti drama dalam toilet.

Segala pilis semua tu tak suka, tak selesa sebab nanti kering habis baju, kena katil, bersepah atas lantai. Dia kan macam serbuk serbuk gitu.

Kain batik pun tak reti pakai, pakai bila rasa nak pakai tapi lepas dua minggu, pakai seluar je. Lagi selesa!


Basic bengkung, minyak Nona Roguy and batu tungku.


Rasa macam takdelah pantang beriya and betul sangat pun. Barang pantang pun beli yang basic je. Okay lah next anak kita pantang betul betul ya. Haha

Sekian, bye!



Pengalaman bersalin

Warning: This is gonna be a suuuper long post :p

Rabu 8/2/2017

Hari ni dah 38 weeks ++ pregnant. Semalam last day kerja, saja ambil cuti awal sebab ada seminggu lebih untuk rehat rehat dekat rumah, mengemas, packing barang nak sambut kehadiran baby (kononnya). So pagi ada checkup dekat hospital macam biasa. Pukul 9 pagi terus pergi hospital, nurse kata "Awak dah nak due kan? Boleh lah pergi buat CTG dekat labour room". Lepas tu dia bagi slip kertas.



Dalam hati, CTG tu apa pulak...

Rupanya CTG tu cardiotocography, nak check baby's heart rate dengan contraction. Yang dia ikat belt dekat perut tu. Tapi masalahnya tak rasa sakit apa pun, kenapa nak kena CTG ni...

Terus pergi Labour Room tapi bukan nak bersalin lagi okay!




Sempat update instastory. Sebab kena baring dalam 30 minutes.


My CTG. Yang belah kiri punya bacaan tu (141) tu baby's heart rate. Normal around 110-160 so kiranya normal lah tu. Belah kanan yang percentage tu contraction. (Entah lah I pun tak faham, sorry bukan doctor hahaha) Tapi time ni serious tak rasa apa apa.

Lepas dah habis CTG, nurse nak check bukaan, aka VE, aka seluk. Orang kata seluk ni sakit gilaaaa. Tapi nurse yang buat ni baik, so rasa macam mild discomfort gitu je. "Dah ada bukaan nak dekat 2 cm ni puan", nurse tu kata. 

Oh wow, tak sangka pulak dah ada bukaan. Maybe sebab masa kerja tu rajin sangat berjalan. Habis kerja gigih jalan pergi naik LRT, dalam LRT pun kadang kadang tak dapat seat kena berdiri dengan perut boyot tu, merayau pergi Nu Sentral la, sometimes tukar train dekat Masjid Jamek and jalan dekat Sunway Putra Mall lah ha bayangkan banyak betul berjalan, setiap hari macam tu!

11am

Lepas tu tunggu turn jumpa doctor pulak.

*mengada*

Jumpa doctor, dia scan tengok baby okay je, berat dah 3kg, semua normal. Lepastu doctor pulak nak check dah berapa bukaan astaghfirullah seriau betul. Doctor kata, "Okay dah bukak 2 cm ni. Baju semua dah bawak ke?" Hahaha memang lah baju baby dah siap packing tapi banyak lagi benda lain tak packing and tak habis shopping

Lepastu doctor tanya lagi, "So, awak nak bersalin petang ni ke esok pagi?". And I'm like, serious lah kena bersalin dah? Sabar lah jap, semalam baru je last kerja, nak rehat seminggu dulu please, tak rasa sakit apa pun lagi ni. Okay fine lah. Bersalin je lah. I redha. Doctor suruh admit je malam ni, esok pagi kita bersalin.

Dah lah esok nya Thaipusam. Tak cool langsung lahir time Thaipusam ish ish tapi takpe, boleh jumpa baby awal sikit yay 

1.00 PM
Nak admit tapi bilik semua penuh. So kitorang balik dulu, pergi makan jap dating, balik rumah packing then pergi hospital semula untuk admit.


My hospital bag. Takde lah banyak sangat pun barang nya.


5.30 PM
Datang hospital balik untuk admit, tapi bilik still penuh so lepak labour room.

7.30 PM
Kitorang pergi solat maghrib, Marwan keluar beli Pizza Hut lepastu kitorang makan sesama sebab teringin!

Bandung ais tu penting sebab nanti lepas bersalin kena pantang ais!


11.00PM
Baru ada bilik kosong tapi bukan single room, ada shared 4-bedded je tapi takpelah walaupun sempit and Marwan tidur atas lantai je. Malam tu tidur dengan lenanya padahal esok nak kena bersalin. Sorry I kaki tidur :p


Khamis 9/2/2017

Pukul 4 pagi nurse kejut suruh mandi and siap awal awal sebab pukul 8 pagi nak masuk labour room dah. Dia masukkan ubat ikut punggung nak kosongkan usus katanya. Tapi lepastu diorang bagi breakfast so I pun tak faham whats the point haha. Mandi awal pagi bersih bersih siap shampoo lagi sebab kengkonon nak fresh and wangi masa bersalin nanti. Lama betul mandi, ada lah kot nak dekat sejam. Lepastu nurse datang check bukaan, time ni taktahu kenapa sakit gilaaaa dia check bukaan, mengerang jugak lah sebab apasal sakit sangat ni. Dah 3cm katanya.

Marwan kata check bukaan ni dengar I menjerit pun dia seriau, terus dia nervous nak masuk Labour Room nanti entah camne I jerit hahaha



Sempat tangkap gambar flatlay nak masuk labour room ok! Air mineral, air zamzam, kurma, quran and stokin takut sejuk.

8.00 AM
Nurse ajak pergi labour room tapi takde lah nak wheel chair ke apa cis tak boleh nak drama bersalin sebab takde sakit apa pun. Nurse suruh salin baju pakai baju pink. Siap boleh tangkap gambar lagi. Lighting labour room pun cantik. Lepastu update family cakap dah masuk labour room ni.



Nurse buat CTG lagi sekali and check bukaan. SERIOUSLY I STRESS. Sebab makin lama makin sakit pulak kena seluk ni, tak puas hati betul. Still 3cm.

Lepastu dia masukkan drip nak kuatkan contraction. "Ubat ni buat awak rasa makin sakit tau", dia kata. Ish nervous pulak rasa.



10.00 AM
Nurse check bukaan, dah 4 cm. Time ni dah sakit sangat dia seluk, sampai kena pakai gas nak bagi khayal. Rasa nak mengamuk pun ada gak haha. Then nurse pecahkan air ketuban. Rasa panas panas air mengalir macam kencing gitu. Konfius kencing ke ketuban ni. Lepastu tanya nurse, agak agak bila boleh bersalin. "Lagi dua tiga jam boleh kot bersalin ni". Okay by pukul 1 tengahhari boleh bersalin lah kot ni.

12.00 PM
Nurse check lagi bukaan. Time ni dah penat dah tahan sakit, penat menggelupur dia seluk. "Tak ada cara lain ke nak check bukaan? Sakit sangat ni". Sakit kena seluk je, contraction tak kuat sangat siap boleh tidur lagi. Tapi harapan lah, still jugak kena seluk. Sakit sampai meronta ronta sampai patah tube gas tu sebab ganas sangat meronta ronta hahaha. Baru 5 cm. Fine. Lepas tu rasa nak terkencing, terus tanya nurse, tapi tak boleh sebab dah masuk ubat nanti tumbang dia kata. Nurse masukkan tube je untuk kencing. Sakittt makkkk

1.30 PM
Apasal tak bersalin lagi ni. Mengantuk ni. Sakit sikit sikit je ni. Marwan kata Ummi nak masuk labour room nak tengok tapi nurse garang tak bagi masuk. Suami je boleh teman, orang lain tak boleh. Sebab dia malas kot nak drama drama nanti mak mak ni biasa suka complaint hehe

Sambil tu baca baca ayat kursi, 3 qul, doa nabi yunus, al-insyirah. Kena selawat banyak banyak. Marwan bacakan surah Maryam nak bagi dipermudahkan bersalin.

2.00 PM
Kenapa tak bersalin lagi... Tapi sakit dah ni... Tapi boleh tahan, tapi sakit. Bila nurse masuk je terus tanya, "Bila saya nak bersalin ni, tadi cakap by tengahhari. Ni dah pukul 2!". Nurse suruh sabar je. Sambung tidur balik.

3.00 PM
Sakit sangat sangat, panggil doctor, doctor kata dah 6 cm. Terus merayu mintak epidural sebab tak tahan sangat. Doctor kata kejap, sebab ada orang lain nak bersalin pulak. Lepasni dia bagi epidural. Tapi tiap 5 mins panggil nurse suruh cucuk epidural sebab tak tahan sangat. Setiap kali contraction rasa nak tercabut besi, pakai gas tu pun tak hilangkan sakit langsung, mengerang sakit. Marwan tolong urut urutkan belakang je boleh.

3.45 PM
Nurse dengan doctor datang, tapi dia cakap epidural kena duduk tegak, diam diam. Lepastu nurse tanya Marwan, "Awak rasa isteri awak boleh ke duduk diam nak cucuk epidural? Sakit macam ni pun duduk tak diam meronta ronta?". Hancur lah harapan epidural ku. Tahan je lah sakit sampai nak nangis pun tak mampu. Dah lah perut kena strap dengan CTG tu, baring pun tak selesa, nak mengiring pun susah, semua benda tak kena. Siap cakap dengan Marwan, "This is the one and only child. Taknak beranak dah, sumpah!" (Time tu je lah)

4.30 PM
Nurse pesan kalau rasa nak buang air besar je, cakap. Jangan pandai pandai push. Tapi tak rasa nak membuang pun. Rasa annoyed je setiap kali contraction. Nurse masukkan tube untuk buang air kecil sebab asyik terasa je.

5.00 PM
Sakit sangat sangat sampai dah tak tahan sangat, setiap 2 mins contraction tu. Baru nak rehat jap, datang lagi sakit tu yang memang tak boleh duduk diam, biasa kalau senggugut boleh tahan lagi even sakit gila senggugut, boleh duduk diam and sabar and tertidur. Ni takda maknanya. Habis kaki katil tu ditendang tendang, besi sebelah tu bergegar gegar amboi kemain tau. Nurse pun check bukaan sebab nampak sakit sangat, "Dah 10cm dah ni, dah boleh teran."

Wahh terus rasa bersemangat. Let's do this! Doctor dengan nurse terus pakai baju dengan glove, rasa macam tengok Grey's Anatomy bila tengok diorang get ready. Katil pun berubah, dia tarik keluar half of the katil so katil jadi separuh, punggung tu betul betul dekat tepi katil and kaki angkat ke atas then dia strap. Lepastu dia pakaikan seluar yang nak tutup aurat bersalin tu, padahal semua perempuan dekat situ tapi dia still jaga aurat patients.


Lebih kurang macam ni lah tiba tiba katil tu transform.

Baru ingat nak aplikasikan tips meneran taknak bagi koyak yang biasa orang cakap:
1. Jangan angkat punggung -- Tapi entah lah tak sempat fikir dah time ni
2. Pegang pergelangan kaki -- Kaki dah kena ikat. Nurse suruh pegang besi katil, and tarik besi tu kuat kuat bila nak push.
3. Dagu rapat ke dada -- Time ni nurse suruh Marwan tolong tolakkan kepala bagi rapat ke dada
4. Breathing kena betul. Masa nak teran tu nurse suruh ambil nafas panjang panjang pastu lepaskan nafas masa tengah teran. Nurse tolong kirakan. "Satu, dua, tiga, empat..." Pastu dalam hati macam eh lamanya kena teran ni. Pastu ingatkan nurse kira sampai 10 je, cis rupanya dia kira sampai 20. Penat rupanya meneran ni
5. Jangan jerit/keluarkan suara masa meneran. -- Hello I mestilah ada sound effect menjerit kasi feel sikit nak push time beranak kan hahaha pastu nurse kata simpan tenaga jangan jerit, hembus nafas slow slow je, JANGAN BUKAK MULUT. Okay okay baiklah.

Tak tahu lah berapa kali try push tu tapi banyak lah jugak, orang kata nanti rasa "ring of fire" yang rasa macam panas gila sebab kepala baby stretch kan bawah tu tapi tak rasa pun, kena gunting pun tak rasa, sebab nurse ada cucuk painkiller rasanya.

Dah puas teran tu ada lah kot 20 minutes rasa macam cepat lah keluar baby, cepat lah. Nurse siap tolong tolakkan perut kuat kuat kasi baby keluar cepat sikit. Akhirnya alhamdulillah tepat pukul 5.40 petang, keluar lah baby, taktahu la meluncur ke apa sebab tak rasa sangat, then doctor terus letak atas dada.

My first thought: "Eh panas nya baby ni, besar nya, awat tak nampak besar pun perut time pregnant, macam mana dia boleh fit dalam perut?" Hahaha tak sempat nak terharu ke nangis ke apa, happy je rasa. Lepastu Marwan guntingkan tali pusat dia and nurse bersihkan.

As cliche as it sounds, yelah bila pegang je baby, rasa hilang semua sakit bersalin cewah. Senyum je memanjang bila tengok baby, semua gambar candid yang Marwan tangkap semua tengah senyum je padahal sebelum tu kemain sakit tau

Sambil tunggu nurse bersihkan baby, doctor keluarkan uri and jahit. Tak sakit sebab ada bius rasanya, dua kali dia cucuk dekat peha tapi rasa lah kena jahit tu. Bila tanya doctor ada berapa jahitan, banyak ke, doctor jawab, "Awak tak payah fikir lah" hmmmm maksudnya banyak lah tu hahaha sebab doctor jahit lama lah jugak and rasa macam banyak

Bila baby dah bersih, lepas dah azan & iqamat semua, tahnik kan baby (letak kurma dekat langit langit baby) lepastu breastfeed kan baby. She latched perfectly :')


My babies <3


Lepastu nurse ambil baby nak check, and nurse bersihkan I, pakaikan baju semua and tolakkan balik ward. Dekat ward, semua family dah tunggu dah. Diorang tunggu dari Zuhur kot sebab kengkonon ingat bersalin time Zuhur, rupanya nak dekat Maghrib baru settle semua


Ummi and Nina yang dah upgrade jadi Cik Su

Ummi mertua and adik adik ipar



My beautiful baby girl, 3.03kg, 50.5cm. Semoga menjadi anak yang solehah <3


Malam tu tak tidur sebab happy merenung baby. Indahnya dunia ini rupanya. Thankyou suamiku tercinta sebab teman dari awal sampai akhir duduk dalam labour room. Thankyou family ku yang tunggu berjam jam kat luar labour room sebab baby taknak keluar keluar hehe

Welcome to the world my darling. Mummy & daddy love you. Nenek, Tok Ayah, Tok, Tokki pun sayang awak. And also your 4 uncles, 5 aunties and 1 cousin... (And more to come)

My 3rd trimester essentials



1. Dreamgenii pregnancy pillow

I've blogged about it here (Dreamgenii Pregnancy Pillow)

Basically, yang ni memang paling penting lah!

2. Skechers Go Walk 2

My criteria for the new shoes: Easy to put on (malas nak tunduk tunduk, nak sarung je please), supportive and tak sakit kaki (cushion lebih sikit), AND COMFORTABLE.

But you know what, the struggle nak cari kasut yang selesa, affordable and design cantik ni susah sangat. Biasanya kalau kasut selesa, design mesti OUT.

So during my third trimester, masuk Crocs, design tak minat. Lepastu try masuk Skechers.


Of course my options are only pink. Tapi design tak kena dengan jiwa.


Yang ni macam okay.


Finally, I bought Skechers Go Walk 2. As long as it's pink :p


The descriptions.

Personally for me, I LOVE THIS SHOES during my pregnancy. Comfortable, tak sakit kaki langsung bila jalan lama lama, tak melecet. I can walk for hours, even jalan jauh jauh, naik LRT, pusing shopping mall, pergi client site, NO PROBLEM. Selesa gilaaaa!

Even pergi kerja pun I pakai je kasut ni because hello, I nak selesa. #PregnancyProblems



Me featuring my kasut :p


I bought it at Skechers The Mines, RM179 tapi ada diskaun so dapat RM120++ je. Totally worth it!

3. Kipas

Taktahu lah kenapa, sebab hormon ke apa tapi bila dekat office selalu rasa panas even air cond dah full blast and semua colleague kata dah sejuk siap tangan pun dah macam beku. But I still feel panas gilaaa so I decided to buy this kipas.



RM6 je dekat Uptown Danau Kota. Settle masalah. Cucuk je dekat laptop lepastu tadah je muka depan kipas tu.

4. Mothercare Stretch Mark Cream


I've been using this since my first trimester tapi third trimester paling penting! Memang sapu this cream twice/day tak pernah miss. Sometimes bawak pergi office and apply in the middle of the day sebab nak prevent gatal. I totally love this sebab bau dia best and tak melekit.

Bought it from Mothercare, RM39. Satu botol boleh tahan dalam 3-4 bulan macam tu depends cara guna.

That's all my essential stuffs!

Disclaimer: Semua beli sendiri pakai duit sendiri, bukan review berbayar!