Batiste Dry Shampoo Review

Today, I'm going to review, Batiste Dry Shampoo!



Neutrogena Moisture SPF 15 Review

For today's review, it's Neutrogena Moisture SPF 15


Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser Review

Today, I'm going to review the famous Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser. I bought this two months ago. You can read my experience here: [ONLINE SHOPPING REVIEW] HERMO MALAYSIA USING GDEX



My Hermo Wishlist

Dear Hermo, I hope you can fulfil my wishlist, pretty please?

I won't ask much, promise. Only theseee :)



5 reasons why you should go to Chili's Malaysia now!

From now until 22 July 2017, Chili's Malaysia is having a limited time SOCIALS sharing platter (available all day long) and Dinner Special (available after 6pm)!





Chili's is a Tex-Mex restaurant, where they serve Southwestern-inspired and classic American flavours, with a hint of Mexican. So here are the 5 reasons why you should go to any Chili's Malaysia outlet now!


PEMENANG SGSHOP MALAYSIA 10XRM100 SHOPPING CREDIT GIVEAWAY


Thankyou kepada semua yang join SGSHOP MALAYSIA 10XRM100 SHOPPING CREDIT GIVEAWAY. Susah rupanya nak pilih pemenang. So, siapa yang menang tu?

Supplements & pemakanan semasa mengandung

Sebab dekat instagram, ramai sangat orang tanya I makan apa masa pregnant, I amalkan apa masa pregnant sebab Maysaa camtu ha keluar, entah la takde yang specific pun, semua bebiasa je sebab I kan pemalassss hahaha

All my supplements. Eh tapi takdelah makan semua sekali gus ok.


How to find the suitable skincare products for your skin

I know, nak cari product yang sesuai dengan kulit is a bit tricky. Kalau rezeki baik, try satu je, terus sesuai. Kadang kadang bila beli, asyik breakout je muka. So today, I'm gonna share, macam mana nak cari skincare products. Basically, apa yang korang kena buat sebelum beli product tu.

The most important tips: TAK BOLEH MALAS / NAK CEPAT. Kalau malas, dah, tak payah baca dah.


Tarte Amazonian Clay BB Tinted Moisturizer review

Today's review, my favourite everyday bb tinted moisturizer!


Product name: Tarte Amazonian Clay BB Tinted Moisturizer 
Size & price: 50mL, RM142
Availability: Sephora Malaysia (here), Tarte's website (Amazonian clay BB tinted moisturizer SPF 20)
Shades available: 8

Maysaa's Immunization Routine (0-3 months)

Selama ni asyik baca pasal orang gaduh anti-vaksin, pro-vaksin etc etc. Yang anti-vaksin tu sebab diorang kata vaksin tak selamat, merbahaya, ada kandungan yang haram, boleh menyebabkan kematian/kecatatan.

For us, we choose to vaccine our baby. Tujuan vaksin ni untuk melindungi bayi daripada penyakit penyakit yang merbahaya.

Maysaa's one month checkup (Baru 28 hari)


Berbuka puasa with the girls

 Last week, I had the chance to meet and berbuka puasa with them. Padahal tak ada lah jarang jumpa, selalu la jugak jumpa setahun sekali hahaha. Last jumpa masa Abby kahwin which is 10 months ago I think


SGShop Malaysia 10xRM100 shopping credit giveaway

10 x RM100 shopping credit giveaway, specially for you guys!



Maybelline Instant Age Rewind Eraser Dark Circles Treatment Concealer Review

Before this concealer is available in Malaysia, I've been using the Maybelline Pure Mineral Concealer. Finally, I get the chance to buy this one sebab tengah SALE.

(Faham tak kedekut, beli time ada sale je :P)


Simple 3 step kit review

Finally, dapat try the famous Simple skincare. This one is the 3 step kit. 

 What's in the kit:
1. Refreshing Facial Wash Gel (50mL)
2. Soothing Facial Toner (50mL)
3. Hydrating Light Moisturizer (50mL)

SGSHOP Malaysia Haul & Shopping Review + 10 x RM100 Shopping Credit Giveaway

SGshop is a Taobao Agent to help you shop from Taobao and ships directly to Malaysia. Taoboa is an online shopping website tapi tulisan semua cina, I tak faham. I did browse Taoboa before this, barang semua best and murah tapi tak faaahaaaam. And I know, ramai lagi yang tak faham and taktahu macam mana nak ship barang from China, so here comes SGshop to the rescue!


St. Ives Oatmeal Scrub + Mask Review

For today, I'm going to review the St. Ives Oatmeal Scrub + Mask, because it claims to soften skin & smoothes away drynesss so macam terus rasa nak beli because I have dry skin.

Percutian yang best di Top Rated Bangkok Hotels

Kan best kalau dapat peluang untuk pergi bercuti ke luar negara sambil merehatkan minda. Lagi best kalau kita dapat pergi bercuti dengan harga yang murah dan berpatutan. 

Sekarang ni, semua tu bukan lagi masalah. Nak cuti dengan harga yang berpatutan dan murah? No problem! 



Cosrx Acne Pimple Master Patch Review

I bought this from Hermo because of the offer, and it is a part of the package so yeah. Alang alang tu ambil je lah, mana tahu boleh try.



Hair removal method | What I've tried


As a girl, it is such hassle tau. Kalau yang nak go au natural tu suka hati hangpa la kan. So I'm gonna tell you the pros and cons of each methods, and which one I find the best.

Althea Malaysia | What will you buy from Althea for Raya 2017? + free gift!


For this upcoming Raya, Althea will be giving away free gift untuk siapa siapa yang shopping dari Althea. FREE ok, FREE! Boleh tengok dekat sini kalau nak tengok barang free tu.


Skincare beginner | The basic routine


I'm gonna write about the most basic skincare routine. BASIC. Bukan 10-steps korean skincare tu okay. Yang tu, I pun penat nak ikut. Huh! #pemalas

The basic routine



Q&A #1: Study problems

Dulu I rajin lah jugak layan ask fm, sekarang dah kurang sikit tapi I'll try to answer okay? Sayat.me pun aduhaaaai, banyak lagi tak menjawab sebab soalan banyak repeat. Soon!

Tapi ada satu soalan dekat ask fm yang rasa macam nak huraikan.

Skincare ingredients that I avoid for my sensitive skin

I'm not a chemist / reti sangat pasal chemical dalam skincare ni tapi biasanya, I will ALWAYS try to at least baca review sebelum beli apa apa skincare sebab taknak membazir beli skincare yang tak sesuai dengan kulit.

Tapi biasalah chemical ni susah nak hafal. I pun tak ingat sangat apa yang okay, apa yang tak. So yang list yang biasanya I elak lah. Yang basic.




Surah surah amalan semasa mengandung


Nak share surah surah amalan semasa mengandung tapi yang ni semua orang boleh google kan. So nak share macam mana I tanda Quran I sebab I ni malas nak belek belek hp, nak scroll lagi. Malas. Baik pegang Quran yang betul, senang nak selak selak.

How to redeem your birthday gift from Sephora Malaysia 2017?

My birthday gift from Sephora Malaysia yay!

So, how to redeem your birthday gift from Sephora Malaysia?

Estrella KL 10% discount code


Ever heard of Estrella KL? 

Kalau nak cari baju raya yang pastel, lace, and all girlish, boleh try tengok dekat Estrella KL !

H&M Malaysia online shopping review

H&M Malaysia sekarang dah boleh shopping online! 

Hari tu dapat email ada sale. Dah lah ada sale lepastu + free shipping. Memang kena try lah ni.

#MudahTerpengaruh

Leaving the babies with their dads

Sejak Maysaa okay je kena tinggal dengan Daddy (This post: First time tinggal Maysaa dengan Daddy), rasa macam okay boleh lah tinggal lagi haha



So last week, ada invitation event lagi, and boleh bawak plus one so I ajak kakak ipar I (Kaklong) pergi. 

Domino's Pizza Malaysia 200th store in Cyberjaya!

Dalam masa kurang dari setahun, Domino's Pizza dah buka 50 cawangan dekat Malaysia, dan cawangan dekat Cyberjaya ni ialah yang ke 200! And yang ke 14,000 dekat dunia ni. Banyak nya!



Cawangan yang baru dekat Cyberjaya ni, sebab Cyberjaya kan "Global Technology Hub", and Domino's ni lebih kepada technology, sebab?


My top 10 favourite chick flick movies

I love chick flick movies! (Chick flick: Movies about love & romance that targeted female audience) 

Zaman paling best marathon chick flick movies ni lepas SPM dulu dulu, sambung pulak zaman cuti semester memang download stock banyak banyak untuk tengok!


These are my forever fav chick flicks movies and I bet korang semua mesti pernah tengok and enjoyed them too! (Sorry ni semua cerita like 10-15 years ago sebab I dah tua :P)

Newborn necessities on Motherhood.com

I love shopping. And online shopping? The best. I can browse stuffs and add them to cart without being interrupted. Or I can survey stuffs that I want need to buy :p

Bila first time pregnant, the first thing that popped into my mind, "Apa website best untuk shopping barang baby?!" Cause I have no idea at all. Zero. Never surveyed any baby-related things online. (Sekarang dah pandai sikit dah lah hahaha)

One of the best website to survey, cuci mata, and meroyan rasa nak beli je is: MOTHERHOOD.COM.MY



Checklist: Newborn grooming / toiletries stuff

As a first time mom, rasa macam semua benda kena beli. (Tapi nasib baik tak beli). So lepas dah bersalin baru tahu apa yang betul betul keperluan untuk baby baru lahir.




List ni based on my own experiences, nak tambah ke, taknak guna ke, depends.

From Software Engineer to a Fulltime Housewife

Cewah macam gempak je kan tajuk. Takde menda pun sebab kerja baru 9 bulan pastu resign, tak power sangat pun. Lain lah dah kerja bertahun tahun pastu resign nak jadi fulltime housewife kan!

I graduated in June 2016. Presentation Final Year Project hari Jumaat, hari Isnin tu dah start kerja. Start cari kerja masa final year, time tu busy hantar resume sana sini sebab taknak menganggur kononnya.

Masa final sem, dapat call interview lepas tu terus attend and terus dia offer kerja walaupun time tu ada lagi tiga bulan nak habis belajar tapi takpelah accept je lah. Nampak company okay, walaupun orang kata Chinese company ni racist etc etc tapi I nampak macam okay je, terus accept kerja masa tu bulan March 2016.

First day at work.

Skin Food Salmon Brightening Eye Cream Review

I always have this bad dark circles and fine lines under my eyes. I've been searching for a good eye cream to reduce this bad dark circles. So, I bought Skin Food Salmon Brightening Eye Cream from Althea. 

Does it really works for my dark circles? 



Tarte Brighter Days Highlighting Moisturizer Review

A moisturizer and a highlighter combined? Yes please!

I straight away added this item into my bag before I checked out.


The packaging is so so so pretty, I can't resist. One of the reason why I looooove Tarte's products!

Drugstore Eyebrow Pencil Review (Catrice, In2it, Silkygirl, The Face Shop)

 These are the review of my drugstore eyebrow pencils that I've used before:

 From top: Catrice Eyebrow Stylist, Silkygirl Expert Slim Brow, In2it Triangular Eyebrow Liner, The Face Shop Designing Eyebrow Pencil

First time tinggal Maysaa dengan Daddy



I think I'm a paranoid mum. Risau kalau orang lain jaga anak I, risau dia nangis tapi tak ada orang layan / orang biar je dia nangis sorang sorang, risau dia lapar, risau orang tension dia meragam, risau orang tak sabar, risau orang tak sayang dia, eh banyak betul risau. Maybe, those are the reasons why I decided to be a full time housewife. Rasa tenang bila jaga sendiri anak.

Rasa nak kepit je dia celah ketiak sepanjang masa. #Over

NYX Lip Lingerie Review

The first time I saw NYX Lip Lingerie, terus rasa, "I need this!". And I straight away bought two of the shades (One of the hardest decision ever! I wanna buy all shades!), even though it is not available yet in Malaysia. #priorities



Top 5 Boat Noodle's menu that I love!


Who doesn't love Boat Noodle kan?

So this is my list, benda yang memang wajib order setiap kali pergi Boat Noodle!

Bila boleh tahu jantina baby?

Masa mengandung ni, salah satu benda yang paling seronok dan tak sabar, mestilah nak tahu baby girl ke boy sebab nak start shopping!



Jadi, bila boleh scan untuk tahu baby girl ke boy?

Hermo VS Althea, mana lagi best?

Hermo (www.hermo.my) and Althea (my.althea.kr) are both my fav sites kalau nak window shopping beauty products especially from Korea.


My shopping experience with Althea: Althea Haul
My shopping experience with Hermo: Hermo using GDEX

Sooooo, sebenarnya mana lagi best kalau nak beli?


Nature Republic dari Hermo/Althea, original ke tak?

Actually ni last year punya issue hahaha tapi sebab Nature Republic baru keluar public statement, so teringat je lah.

Dua minggu yang lepas, dari instagram Nature Republic Malaysia

[ONLINE SHOPPING REVIEW] Hermo Malaysia using GDEX

Hermo.my is one of my favourite shopping site for beauty products especially from Korea!



[REVIEW] Good Virtues Co Multiple Repair Hair Serum

Product name: Good Virtues Co HELPFUL & DELIGHTFUL Multiple Repair Hair Serum
Size: 100 mL
Price: RM17.30
Availability: Watsons / Guardian

[Review] Tarte Cosmetics Rainforest of the Sea Color Splash Lipstick




Brand: Tarte Cosmetics
Collection: Rainforest of the Sea 
Product name: Color Splash Hydrating Lipstick
Shade: Sunkissed
Price: RM90
Availability: Tarte's website. (Not available at Sephora Malaysia)

[Review] Belif Bestsellers

I bought this Belif set sebab saja nak try, especially the Hungarian Water Essence and Aqua Bomb because of the great reviews, but the price for full size is quite expensive. And this brand is quite famous! 


[Review] Coix Seed & Hyaluronic Acid Cleansing Gel

Product name: Coix Seed & Hyaluronic Acid Cleansing Gel

[Review] Dupe products that I've tried




What is dupe?
Dupe is normally a product that is a similar colour compared to the original / higher-end / expensive product. Dupe ni macam brand yang harga lagi murah tapi warna/formula nak dekat sama dengan brand yang mahal. Tapi bukan fake ok. Fake makeup bahaya, rosak muka. Jangan pakai fake.


[Review] Sleek i-Divine Oh So Special pallete

Honestly I rarely reach for this eyeshadow palette but while I was cleaning my vanity, rasa macam kesiannya dah beli tapi tak guna sangat. The reason why I bought this palette in the first place is because of the greyish shade, my other palettes don't have that kind of shade.




So why not some review?


[TIPS] Pakai tudung bawal guna fabric starch

My forever tips pakai tudung bawal bagi terbentuk elok: 
Guna fabric starch!