[Review] Colourpop Lipsticks comparison!


Today, I'd like to review Colourpop Ultra Matte Lip, Ultra Satin Lip & the Lippie Stix! 

Colourpop has 4 ranges of lip products, which are:
1. Ultra Matte Lip (47 shades)
2. Ultra Satin Lip (24 shades)
3. Lippie Stix which has 8 finishings (Crème (4), Matte X (16), Satin Luxe (1), Sheer (8), Satin (10), Glossy (3), Matte (30), Pearlized (1))
4. Lippie Pencil (24 shades)

*based on their website click here!



Shades that I have, from left:
1. Lippie Stix in Lumiere (matte finish) (dusty mauve pink)
2. Lippie Stix in Cami (matte x finish) (natural mauve pink)
3. Ultra Satin Lip in Echo Park (warm peachy nude)
4. Ultra Matte Lip in Bumble (dusty warm terracota)
5. Ultra Matte Lip in Clueless (dusty mauve pink)


The swatches, form left: Lumiere, Cami, Echo Park, Bumble, Clueless


My Review

Ultra Matte Lip
Price: $6 so kalau convert its around RM25 tapi kalau beli oreder instashop, banyak yang preorder, the price range is RM 35-45. Kalau ready stock, normally RM50-60.

Dries completely matte. Bila pakai, cepat je dia dries to matte. Tak melekit bila pakai, does not transfer, kiss proof and veryyy pigmented. Long lasting, tahan lama sangat bila pakai. However, it's very drying, memang kena pakai lipbalm dulu, make sure to exfoliate your lips before applying, hard to remove at the end of the day like ya rabbi sakit jiwa sikit bila nak remove tu, kena tonyoh betul betul! Bila reapply, dia jadi flaky.

Overall, not my favourite formula although ramai orang suka sebab dia nampak beriya bila pakai and susah sangat nak remove so cam takpelah, tak minat sangat. If you are a lipstick junkie, you would probably love this but I'd prefer more natural lipstick hehe

Rate: 3.5/5


Ultra Satin Lip
Price: Same as UML

Comparing with UML, its not drying and moisturizing because of the finish satin, however memang transfer, tak kiss proof. It's very pigmented, warna cantik bila apply, so smooth. The formula is better than UML but, because the satin finish, rasa melekit sikit.

Rate: 4/5


Lippie stix matte 
Price: $5 so kalau convert, around RM20++. Boleh order dekat instashop around RM30++

The only reason why I bought this Lumiere Lippie Stix is because Kathleen Lights created it. Full coverage, very pigmented, matte finish but its not drying so takde lah kering sangat, still rasa moist and creamy. Kalau tengok tengok swatches dekat internet, it's more like a muted mauve, tapi bila pakai, jadi macam more to pink. (Alasan kulit melayu LOL)

Rate: 4/5 (sebab warna dia lari)

Me, in Lumiere

Kathleen Lights in Lumiere. Slightly different shade than I expected.


Lippie Stix Matte X
Price: $5 however tak banyak instashop yang buat preorder sebab this formula is the newest formula

Creamy and glides easily, easy to apply and takdelah dia bercapuk kering dekat bibir walaupun dia matte. Full coverage and very pigmented. Lightweight and comfortable, rasa macam selesa je dekat bibir, tak rasa macam berat sangat bila pakai and its not drying. Takde lah long lasting macam UML, kalau minum ok lagi, kalau makan, the inner lips dah hilang sikit lipstick dia. Kalau tak makan minum, yes long lasting. Transfer proof and kiss proof. Kalau try kiss belakang tangan, takde kesan sangat lah maksudnya. Love the formula!

Rate: 4.5/5

Me in Cami

Kathleen Lights in Cami (tak banyak sangat beza warna dia)

That's all. Thanks!


Resepi Quesadillas


Bahan bahan:
1. Wrap/tortilla
2. Minced beef/chicken
3. Mushroom (optional)
4. BBQ sauce
5. Parsley
6. Mozarella cheese
7. Parmesan cheese
8. Bawang merah

Cara cara:
1. Masukkan minyak, tumis bawang and masukkan mushroom

2. Masukkan minced beef, kacau sampai masak.


3. Masukkan BBQ sauce, parsley, garam sikit.

4. Masak sampai mendidih, siap. Ketepikan.


5. Panaskan kuali lain, letak wrap.


6. Tabur mozarella cheese


7. Letak daging BBQ tadi atas cheese


8. Tabur parmesan cheese pulak


9. Letak wrap atas tu, terbalikkan sampai garing sikit.


10. Angkat and potongkan.


Susun. Okay siap!

Resepi Butter Chicken

Bahan-bahan:
1. Ayam potong kecik kecik
2. Tepung gandung dua sudu, campur dengan tepung jagung dua sudu, letak garam sikit
3. Telur
4. Daun kari
5. Bawang putih 4 ulas & bawang merah satu ulas
6. Butter
7. Susu pekat
8. Susu cair

Cara-cara dia:

1. Celup ayam dalam telur and celup dalam campuran tepung tadi.

2. Goreng sampai crispy. Api jangan besar sangat, nanti hangit pulak. Angkat and ketepikan.

3. Ambil kuali baru, cairkan butter. Tumis bawang. Potong cili padi kalau nak pedas sikit.

4. Masukkan daun kari. Lepastu susu pekat satu sudu. Dengan susu cair setengah tin. (Takde gambar sebab lupa tangkap hahaha). Masukkan air sikit. Kacau sampai mendidih.

5. Tuang kuah atas ayam yang dah goreng tadi.


Okay siap! Boleh makan dengan nasi. Serious sedap!




My study tips

AT THE BEGINNING OF THE SEMESTER

1. Normally at the beginning of the semester, I'll print out my study planner. You can read about my study planner here.

2. Make sure you know your timetable, your course outline (things you'll learn for the whole semester) and also the textbook that you'll gonna use.

3. Tips: Kalau nak jimat, awal awal semester bila dah tahu nak pakai buku teks apa, go and borrow at the library. Kalau lambat ni confirm habis. Pinjam terus untuk satu semester! #Jimat . Tapi kalau pesen suka conteng buku teks tu, sila lah beli sendiri atau cari seniors yang jual buku second hand.

4. Kalau malas nak ada buku teks, download siap siap softcopy buku tu, including all the reference books that are list out in your course outline.

5. Find any seniors or friends, borrow or photostat their notes.


DURING THE CLASSES (HOW TO USE THE STUDY PLANNER)

1. Log your class log everytime habis kelas. Tulis lecturer ajar topik apa, page berapa dekat your class log. One class log for one subject.

2. Write down any assignments to submit, quizzes or projects and the submission date.

3. Have a notebook to write all of notes during the class. Write the date for each class notes.

4. Kalau tak sempat salin, takpe. Biar kosong. Nanti time study nanti just fill in sendiri yang kosong kosong tu.

5. Always make sure your notes are up to date. Download semua learning materials yang lecturer bagi, letak dalam folder baik baik. Jangan nanti nak exam baru gelabah cari all your notes and materials.



STUDY FOR QUIZZES OR EXAMS

1. List down all of the topics you need to study.


Kotak dekat tepi tu nanti tick bila dah habis study.

2. Set your goals. For example, one topic for one hour.

During the break, boleh lah check phone ke, scroll twitter ke instagram ke kejap

3. Have a study log. Set your alarm every 15 mins. Contohnya start study pukul 8.00pm. So pukul 8.15 alarm bunyi, tulis your progress. Lets say Chapter 1 ada 20 pages nak kena study. So buat log to make sure you are on track. 

Ni normal lah macam ni, banyak sangat alasan. Impian kemain tinggi, satu malam habis 4 chapter, padahal 2 chapter pun tak habis... My husband selalu annoyed asyik berbunyi je setiap 15 mins, sorry lah! I nak keep track. Hahaha.

This way, I'll feel macam ala membazirnya masa sebab tak fokus lepastu esok cuba dengan lebih gigih lagi and this method totally works for me! Bila time study, rasa cam alamak alarm dah nak bunyi, kena study banyak sangat supaya target tercapai!

4. After each chapter, do mind map supaya nampak dengan jelas.


Thats all from me, thanks! Kalau ada apa apa, ask me on askfm: imanabdulrahim :)