My ACL husband

My husband is a crazy futsal player. He'd normally play futsal 1-2 hours everyday, even on the weekends. Normally kalau jatuh ke apa, (being the supportive wife), I'll always tolong urutkan. Sakit sakit pun boleh turun main lagi, ikat je lutut tu ketat ketat and boleh main (katanya).

But when things get serious sampai lutut tak boleh nak bengkok, solat pun duduk antara dua sujud tak boleh duduk properly, we decided to go and see a specialist. Ok confirm, memang doctor cakap bukan setakat ACL putus, meniscus pun koyak.


Ni gambar ACL, in my husband's case, ACL dia complete tear, maksudnya memang putus terus and meniscus tear yang warna biru dalam gambar tu pun koyak jugak. Punca dia, maybe jatuh atau pun sebab ada orang langgar. Kalau tak operate pun takpe, tapi layan je lah lutut goyang macam tu and ada potensi kena arthritis bila tua nanti. Doctor nasihatkan buat operation, rehat 9 bulan, nanti boleh main semula macam biasa sebab my husband is still young.

So we booked the doctor, terus book next week untuk surgery sekali, (being the #IsteriBerguna), I settled everything, call the doctor, settle admission, all the insurance and papers.

The night before admission, my husband went to play futsal konon konon the last one before operation and cuti 9 bulan. Dia punya main beriya tu macam esok tu nak mati. Main bersungguh sungguh. Tak reti nak insaf betul lah eeee laki sapa entah degil sangat, nasib baik malam tu tak patah semua kaki lutut semua ha baru dia insaf agaknya.

The day before the surgery, dah kena admit masuk hospital but before that, kena buat MRI to reaaaally make sure that the ACL is complete tear although the doctor is 100% confident that it is ACL complete tear, but of course, kena ada bukti.


I update my twitter, A LOT, but not on my public twitter. I have a private twitter where I can membebel like nobody's business and I feel like kalau update banyak sangat dekat public twitter pun nanti orang rimas, hence, the private twitter.

Admission time.

The surgery was scheduled on Wednesday 27th January 2016 so on Tuesday dah kena admit.

Tapi tak buat pun LOL


That night, we watched some movies and talked about the surgery esok. My husband macam biasa lah, "Jom Sayang, kita lari dari hospital ni. Tak perlu kot operation ni". Zzzzz


It's the day. Being the clingy wife, of course, rasa macam nak teman sekali masuk Operation Theatre boleh tak. Nak duduk sebelah, nak bersembang, nak tengok. (Ni clingy ke busybody ni). At first the doctor decided nak bius kasi tidur, which is our option sebab kalau bius half body nanti boleh dengar everything, dengar dia gerudi or whatsoever.

Lepas dah hantar sampai depan OT tu, drama lah kan, pintu tertutup pastu lambai dari luar je rasa nak nangis kan, macam lah operate lutut ni boleh mati tapi itulah. I waited at the ward alone sebab saja lah nak feeling sensorang (kau apehal nak feeling, operate lutut je pun), and then dapat call, the doctor can't do full bius which means, my husband boleh dengar and sedar during the whole surgery, which is his worst nightmare. It was the worst feeling ever, for not being able to be besides your husband when he needs you. Takkan nak pergi redah je masuk OT tu lepastu bagi semangat, "Relax Sayang relax, you can do this". 

I CRIED.

And the doctor estimated the surgery would only take around two hours tapi lepas tiga jam, takde berita. Berapa puluh kali suruh nurse call OT tanya dah siap ke belum, I bet that nurse rasa nak menyumpah ada perempuan macam ni. Eh hello mestilah risau. Lepas nearly four hours of waiting, nurse kata dah siap, terus ikut nurse sekali, nak pergi ambil dekat OT ewah ewah busybody betul tau.


Right after operation.



That night, we slept together atas katil single tu kan, sebab tak dapat extra tilam.



The next day, since my husband memang tak boleh bangun langsung dari katil, semua benda memang buat atas katil, EVERYTHING. Which means, ambilkan wuduk, mandikan, gosokkan gigi, pee. Yes. Ada bekas so you'll pee in that bekas, and bawak the bekas, buangkan dalam toilet bowl. Tapi tak geli pun, sebab sayang kan. Hahaha.

During physiotherapy.


Tak sampai 24 jam after the surgery, the physiotherapist dah suruh start jalan, which hurts so bad (katanya, I teman je). 



Don't you worry, I'm always here for you.


We stayed in the hospital for 5 days, and even bila family suruh balik rumah rehat, I didn't go back home. Sepanjang masa menghadap je orang sakit ni sebab takdelah penat pun, bukan kena stay up jaga. Setakat jaga macam baby je, haha


Kejap je sakit dia. Masuk hari kedua, dah boleh main main dah. Habis katil hospital ni macam macam position dah.

Total operation cost: RM33,000 at Columbia Hospital, Balakong. (Tak termasuk physiotheraphy). Nasib baik ada insurance. Kos lagi mahal dari kos kahwin ok!


After operation, dah boleh jalan pakai tongkat tapi jalan lembab. Kadang kadang bila tension jalan lembab sangat, I asked him to sit in the wheel chair je then I'll tolak him around, contohnya tengah shopping groceries macam ni.


And what makes me even sakit hati, tak sampai dua bulan, dah mintak main futsal eeee tak insaf betul tau. Kalau main lepastu putus lagi ACL tu camne?

I did a poll on twitter. Out of 233 people who vote, 89% suruh ikat je dalam almari. I'm still curious who are the 11% yang suruh bagi. I bet his futsal friends. Sorry, cuti 9 bulan ok.

I even asked Dr. Mahyuddin on twitter, of course, it's a NO. No futsal for 9 months.

Harini baru nearly three months. I hope I can sabar for the next 6 months. Setiap hari kena tadah je soalan, "Sayang, boleh tak kite main futsal harini?". Hmmm.


TAK BOLEH.

No comments