How to score A+ in Add Maths SPM

This tips can also be applicable for other subjects!

1. Develop your love. In order to fall in love, you need to find the attraction. Find the attraction. Find the reason why you love Add Maths. Because you've always wanted to be an engineer ke, because you just want that self satisfaction, because you feel that people who understands Add Maths is sexier ke, haaa suka hati

2. Determination. Don't give up easily. Prove to people that it is possible to get A+. Have a vision board. "Get A+ in Add Maths SPM. #lifegoals". Out of so many life goals, include getting A+ in Add Maths as your goals.

3. Understand not memorize. Understand where and how to use the formulas. Understand the concept so that if you are given any numbers, you'll know. Understand everything. Dia macam kalau lelaki nak faham perempuan kan susah, tapi bila dah faham, semua jadi smooth je. Sama lah macam Add Maths, bila dah faham, bagi lah soalan apa pun, senang je nak selesaikan.

3. Practice. Beli buku yang topikal, sebab dia akan bagi soalan untuk setiap topik dengan lebih mendalam. Buy books that have complete solution, not only the final answer so you know how to solve the problem step by step. Tak ada lah tension, "MACAM MANA BOLEH DAPAT JAWAPAN MACAM NI???" Lepas tu stress sorang sorang.

4. Practice past year papers. Trial papers. Timing yourself like you're in the exam. If you can't do it, just flip through the answers. Don't waste your time trying things you don't even know or understand. Membazir masa je.

5. Buy literally all the exercise books at the bookstore. If you can't afford it, go to the library, borrow from you friends and photostat them, ask your seniors or ask your teachers for extra exercises and do it RELIGIOUSLY. Masa lepas PMR dulu, sementara tunggu nak masuk Form 4, I bought a lot of exercise books because people have been saying Add Maths susah gila, takde harapan, so I don't want to prove them right, I want to prove that Add Maths sebenarnya boleh je nak dapat A+.

6. Practice a lot of times until you are familiar with the questions. Do Add Maths as if its your hobby. Dedicate two hours every weekdays to do Add Maths and maybe five hours during the weekend. You'll cry, you'll be stressed out, but it's gonna be worth it. Lepas ni bukak je soalan, dah tahu macam mana nak jawab. Dah nampak dah jalan kerja dalam kepala.

7. Try Wolfram Alpha. It is one of the best website where you can type in all your questions and it will give you the solution.

Literally everything from Algebra, Calculus, Trigo. Just type in the question.


For example, you want to factorize. It will give you the step by step solution.

The best!

My parents never believed in tuition so when I was Form 4, of course literally everyone pergi tuition and there's me, orang yang tak pernah pergi tuition but of course, there are many other sources you can learn especially from the internet, as long as you are rajin enough nak search satu satu. But trust me, it will be worth it.


8. Youtube! You can just search all the step by step solution on youtube.



9. Find your go-to person. The person you can ask every time you have any difficulties. Either your teacher, your mum, you dad, your kakak, your abang, your seniors, your friends, any one yang sanggup ajar ajar satu dengan penuh kasih sayang.

10. Finally after all the effort, don't forget to doa and tawakkal. Ask redha from your parents and your teacher. InsyaAllah, you can do it. All the best!


If you have any question, you can ask at my askfm: imanabdulrahim :)

My ACL husband

My husband is a crazy futsal player. He'd normally play futsal 1-2 hours everyday, even on the weekends. Normally kalau jatuh ke apa, (being the supportive wife), I'll always tolong urutkan. Sakit sakit pun boleh turun main lagi, ikat je lutut tu ketat ketat and boleh main (katanya).

But when things get serious sampai lutut tak boleh nak bengkok, solat pun duduk antara dua sujud tak boleh duduk properly, we decided to go and see a specialist. Ok confirm, memang doctor cakap bukan setakat ACL putus, meniscus pun koyak.


Ni gambar ACL, in my husband's case, ACL dia complete tear, maksudnya memang putus terus and meniscus tear yang warna biru dalam gambar tu pun koyak jugak. Punca dia, maybe jatuh atau pun sebab ada orang langgar. Kalau tak operate pun takpe, tapi layan je lah lutut goyang macam tu and ada potensi kena arthritis bila tua nanti. Doctor nasihatkan buat operation, rehat 9 bulan, nanti boleh main semula macam biasa sebab my husband is still young.

So we booked the doctor, terus book next week untuk surgery sekali, (being the #IsteriBerguna), I settled everything, call the doctor, settle admission, all the insurance and papers.

The night before admission, my husband went to play futsal konon konon the last one before operation and cuti 9 bulan. Dia punya main beriya tu macam esok tu nak mati. Main bersungguh sungguh. Tak reti nak insaf betul lah eeee laki sapa entah degil sangat, nasib baik malam tu tak patah semua kaki lutut semua ha baru dia insaf agaknya.

The day before the surgery, dah kena admit masuk hospital but before that, kena buat MRI to reaaaally make sure that the ACL is complete tear although the doctor is 100% confident that it is ACL complete tear, but of course, kena ada bukti.


I update my twitter, A LOT, but not on my public twitter. I have a private twitter where I can membebel like nobody's business and I feel like kalau update banyak sangat dekat public twitter pun nanti orang rimas, hence, the private twitter.

Admission time.

The surgery was scheduled on Wednesday 27th January 2016 so on Tuesday dah kena admit.

Tapi tak buat pun LOL


That night, we watched some movies and talked about the surgery esok. My husband macam biasa lah, "Jom Sayang, kita lari dari hospital ni. Tak perlu kot operation ni". Zzzzz


It's the day. Being the clingy wife, of course, rasa macam nak teman sekali masuk Operation Theatre boleh tak. Nak duduk sebelah, nak bersembang, nak tengok. (Ni clingy ke busybody ni). At first the doctor decided nak bius kasi tidur, which is our option sebab kalau bius half body nanti boleh dengar everything, dengar dia gerudi or whatsoever.

Lepas dah hantar sampai depan OT tu, drama lah kan, pintu tertutup pastu lambai dari luar je rasa nak nangis kan, macam lah operate lutut ni boleh mati tapi itulah. I waited at the ward alone sebab saja lah nak feeling sensorang (kau apehal nak feeling, operate lutut je pun), and then dapat call, the doctor can't do full bius which means, my husband boleh dengar and sedar during the whole surgery, which is his worst nightmare. It was the worst feeling ever, for not being able to be besides your husband when he needs you. Takkan nak pergi redah je masuk OT tu lepastu bagi semangat, "Relax Sayang relax, you can do this". 

I CRIED.

And the doctor estimated the surgery would only take around two hours tapi lepas tiga jam, takde berita. Berapa puluh kali suruh nurse call OT tanya dah siap ke belum, I bet that nurse rasa nak menyumpah ada perempuan macam ni. Eh hello mestilah risau. Lepas nearly four hours of waiting, nurse kata dah siap, terus ikut nurse sekali, nak pergi ambil dekat OT ewah ewah busybody betul tau.


Right after operation.



That night, we slept together atas katil single tu kan, sebab tak dapat extra tilam.



The next day, since my husband memang tak boleh bangun langsung dari katil, semua benda memang buat atas katil, EVERYTHING. Which means, ambilkan wuduk, mandikan, gosokkan gigi, pee. Yes. Ada bekas so you'll pee in that bekas, and bawak the bekas, buangkan dalam toilet bowl. Tapi tak geli pun, sebab sayang kan. Hahaha.

During physiotherapy.


Tak sampai 24 jam after the surgery, the physiotherapist dah suruh start jalan, which hurts so bad (katanya, I teman je). 



Don't you worry, I'm always here for you.


We stayed in the hospital for 5 days, and even bila family suruh balik rumah rehat, I didn't go back home. Sepanjang masa menghadap je orang sakit ni sebab takdelah penat pun, bukan kena stay up jaga. Setakat jaga macam baby je, haha


Kejap je sakit dia. Masuk hari kedua, dah boleh main main dah. Habis katil hospital ni macam macam position dah.

Total operation cost: RM33,000 at Columbia Hospital, Balakong. (Tak termasuk physiotheraphy). Nasib baik ada insurance. Kos lagi mahal dari kos kahwin ok!


After operation, dah boleh jalan pakai tongkat tapi jalan lembab. Kadang kadang bila tension jalan lembab sangat, I asked him to sit in the wheel chair je then I'll tolak him around, contohnya tengah shopping groceries macam ni.


And what makes me even sakit hati, tak sampai dua bulan, dah mintak main futsal eeee tak insaf betul tau. Kalau main lepastu putus lagi ACL tu camne?

I did a poll on twitter. Out of 233 people who vote, 89% suruh ikat je dalam almari. I'm still curious who are the 11% yang suruh bagi. I bet his futsal friends. Sorry, cuti 9 bulan ok.

I even asked Dr. Mahyuddin on twitter, of course, it's a NO. No futsal for 9 months.

Harini baru nearly three months. I hope I can sabar for the next 6 months. Setiap hari kena tadah je soalan, "Sayang, boleh tak kite main futsal harini?". Hmmm.


TAK BOLEH.

My Basic Drugstore Makeup Essentials For Beginners

1. Foundation
Function: To hide uneven tone or discolouration.
Suggestion: Boujois Healthy Mix Serum. Review here
Price: RM55
Where: Selected Watsons

or

A compact powder. I'm using Maybelline Clear Smooth All In One. Around RM20.


Pros:
  • SPF 32 so I don't need to wear sunblock or suncreen
  • Light to medium coverage, for daily use
  • Can reduce my dark circles and redness
Cons:
  • Because I have dry skin, I need to really moisturize my skin first, before using


2. Concealer




Function:Cover up dark circles, blemishes, parut jerawat.
Suggestion: Maybelline Pure Concealer Mineral in shade 01
Where: Any Watsons or Guardian
Price: RM18.90 (but normally ada discount)

Pros:

  • Easy to blend
  • Enough to hide my dark circles and blemishes
  • Doesn't dry my skin
  • Small, easy for travelling
Cons:
  • Only have two shades, and the light shade is not light enough



3. Blusher

Function: Add colour to your cheeks, so that your face won't look pucat, berseri seri sikit
Suggestion: Wet n wild Mega Glo Illuminating Powder in Catwalk Pink
Price: Around RM25
Where: Sasa outlet (You can find the list of Wet n Wild store here.)

Pros:
  • Can be use as a highlighter, blusher and bronzer! 
  • Can work individually or blended together.
  • I usually use the pale shimmery colour as my highlighter
  • Can be use as eyeshadow too. Sometimes I apply the champagne bronze colour on my eyelids.
  • Easy for travelling

Cons:
  • The lid is screw top, susah nak pulas lepastu bukak. Lagi senang kalau flip open je.

However, I LOVE THIS! 4 in one. Highlighter, blusher, bronzer and eyeshadow.


4. Mascara




Function: Open up and define your eyes, making you look more awake
Suggestion: Essence I Love Extreme Crazy Volume Mascara
Price: RM15.90
Where: Selected Watsons

Pros:

  • Nice volume and length
  • I love the pink packaging
  • No clumping 
  • Cheap!
  • Easy to remove
Cons:
  • Not a waterproof mascara


5. Eyeliner Pencil



Function: Make your eyes pop
Suggestion: Silky Girl Long Wearing Eyeliner in Brown
Price: Around RM20
Where: Any Watsons or Guardian

Pros:

  • Easy to apply even for beginner and glides on smoothly!
  • Retractable, meaning tak perlu leceh pakai sharpener
  • Natural finishing


6. Brow pencil




Function: Define your brows
Suggestion: Catrice Eye Brow Stylist in 020 Date With Ash-ton
Price: Around RM17
Where: Selected Guardian

Pros:

  • Easy to control
  • Have spoolie at the other end! So you can brush your brows. LOVE
Cons:
  • Not retractable. Leceh nak sharp kasi tajam.


7. Lipstick
The final essential is lipstick. You can view my top 5 everyday lipsticks under RM30, here.

That's all for my basic makeup essentials!

My top 5 favourite drugstore brands in Malaysia

1. Essence
I love Essence because it is super cheap, mostly memang under RM20. And high quality. I did an Essence haul post here .

Where can you get Essence in Malaysia? This is from Essence's facebook.






My fav items from Essence: I Love Extreme Mascara, Eyeliner pen and Long Lasting Lipstick in 07 Natural Beauty.

2. Catrice
Same as Essence, it is cheap, and high quality. I love their packaging too! I did a Catrice haul post, here.

You can get Catrice in Malaysia at:

My fav items from Catrice: Ultimate Colour Lipstick in 020 Maroon and the most famous drugstore bronzer, Sun Glow Matt Bronzing Powder.


3. Silky Girl
This brand, I think almost everyone pernah try. I love their long wearing eyeliner in brown because it's easy to use and glides smoothly! Their lipstick pun best and cheap.

Where to get: Any Guradian or Watsons

Website:here


4. Maybelline
This is one of the famous drugstore brand in Malaysia. I love their Hypercurl Mascara, Hypersharp Eyeliner and their Pure Mineral Concealer!

Where to get: Any Guardian or Watsons

Website: here

5. Wet n wild
I just discovered this brand last year, and their Megalast lipstick is always on my wish list because people have been saying that the lipstick is dupe for MAC lipstick. (Which is true!) and murah.

You can get Wet n Wild at selected SaSa,

Klang Valley
Berjaya Times Square
Lot 10
Cheras Leisure Mall 2
Cheras Sentral
Pavillion
KLCC
Sunway Putra Mall
IOI Mall Puchong
Bukit Tinggi Klang
Sunway Giza Mall
1 Utama 2
Mines Shopping Fair 2
Setia City Mall
Bukit Raja Klang 2
Sunway Pyramid
IOI City Mall
Tropicanal City Mall
Alamanda Mall Putrajaya
Taman Equine Shopping
Selective 1 Utama
Selective Empire Gallery
Mid Valley Megamall
Aeon Shah Alam
Ikano Mall
Bangsar Shopping Centre

Negeri Sembilan
Palm Mall Seremban

Melaka
Aeon Bandaraya Melaka
Dataran Pahlawan Melaka
The Shore Melaka

Johor
Kluang Mall, Johor
Batu Pahat Mall
Aeon Kulai Jaya
City Square 2, Johor Bahru
Komtar JBCC, Johor Bahru
KSL, Johor Bahru
Bukit Indah 2
Terbau City

Pahang
Genting Resort World
East Coast Mall Kuantan 2

Terengganu
Mesra Mall

Kelantan
Aeon Kota Bahru

Perak
Ipoh Parade
Aeon Ipoh Station 18
Aeon Seri Manjung
Aeon Taiping Mall
Aeon Klebang, Ipoh

Pulau Pinang
Queensbay Mall
Gurney Plaza 2
1st Avenue Mall
Aeon Mall Bukit Mertajam
Gurney Paragon

Kedah
Centre Square Sungai Petani
Aman Central, Kedah

East Malaysia
KK Imago Mall, KK
The Spring Kuching
Vivacity Megamall, Kuching
Suria Sabah, Sabah
1 Borneo Hypermall
Sunway Carnival Mall

What I love from WnW: Mega Glo Illuminating powder and their Mega Last lipstick! I did a mini review on this Megalast lipstick (and others) here.

[Review] Bourjois Healthy Mix Serum

Hi.

Selama ni malas pakai foundation sebab rasa tak perlu, malas, leceh, bedak pun okay and macam macam lah. So saja lah nak try Bourjois Healthy Mix Serum ni.(Sebab harga affordable) Review pun banyak yang bagus. Meh sini nak try sikit.


Price: Around RM55
Where to get: Selected Watsons / Bourjois kiosk at Sunway Pyramid
Shade: #52

Packaging
Slim glass bottle. Tapi takpe campak campak pun tak pecah tapi jangan lah campak suka hati pulak. Senang nak bawa travel. Dia ada pump so tekan je pump nanti keluar. Tak payah nak cedok ke apa ke.

Scent
Disebabkan bahan utama dia buah, bau dia pun macam buah, best! Fruity-scent gituu.



Texture
Light texture, untuk light coverage je. Tak pekat, kalau letak dekat tangan, nanti dia macam mengalir sikit.


Ha nampak tak, macam nak mengalir sikit. Yang atas tu yang dah blended.

Coverage & Finish
Light/sheer coverage, okay lah nak conceal redness and dark circle sikit sikit. Dewy finishing and nampak natural dekat kulit, tak nampak macam bercapuk ha makeup tu. Boleh feeling flawless jap.

Before (tak pakai apa apa dekat muka)

After. (Foundation je, tak pakai benda lain lagi)

Overall
Rating dekat MakeupAlley is quite high, 4.1/5. (By the way, MakeupAlley ni website best kalau nak tengok review makeups, ada banyak review and boleh compare banyak products!)

Pros:
  • Best untuk dry skin (like me) sebab dia tak bercapuk sangat. Kalau dah moisturize kulit, and pakai primer, better.
  • Natural coverage
  • For daily use
  • Yellow undertone, sesuai lah untuk kulit orang Melayu ni
  • Affordable

Cons:
  • Tak long lasting. Around 5-6 hours je.
  • Light coverage, means kalau ada parut ke dark undereye, kena pakai concealer
  • I got breakouts! Lepas pakai nanti bila remove, naik merah merah tapi dia cepat hilang so okay takpe, dimaafkan.

My rating: 4.5/5!

That's all. Thanks for reading!

My current skincare routine

Hi! So this is my current skincare routine. Jangan risau, semua produk senang nak dapat dekat Malaysia, tak ada yang overseas punya ok hehe. My skin type is dry to combination. Ikut masa lah, most of the time memang kering, tapi kadang kadang dia oily dekat T-zone.


My basic skin care routine.


1. Oil cleanser



Function: To remove makeup
What I use: Nutri Coco Virgin Coconut Oil
Price: RM18.90
Where to get: I got mine from Merchato, Pavilion KL. Tapi kalau cari dekat Tesco, Jaya Grocer macam tu, most probably ada.
When to use: Bila pakai makeup. Kalau tak pakai, I'll skip this step.


Review:
Senang nak remove makeups, lagi lagi yang waterproof mascara/eyeliner. Sebab kulit kering, bila pakai coconut oil ni, rasa lebih moisturized. Bau dia pun best! Selain untuk remove makeup, boleh guna jugak untuk rambut, atau mana mana bahagian badan yang kering, just apply je. Multi function okay. Tak rugi kalau beli.


2. Cleanser

Function: Remove dirt and oil
What I use: Eversoft Avocado & Rice Bran Oil
Price: Around RM17
Where to get: Guardian, Watsons, Tesco, Giant, mostly semua tempat yang jual toiletries memang akan ada.
When to use: Twice per day.


Review:
I've been using this facial cleanser since, 7 years ago kot. Memang pakai yang ni, tak pernah tukar yang lain. And I don't have any problem with my skin. Packaging dia dah tukar sikit. Yang lama punya, lain. This is the only facial cleanser that I trust. Dekat rumah parents and rumah mertua memang dalam toilet, wajib ada facial cleaner ni. WAJIB. Tak ada niat nak tukar yang lain. Eversoft, PLEASE DON'T EVER DISCONTINUE THIS FACIAL CLEANSER. 

3. Exfoliater


Function: Removing dead skin and unclog the pores
What I use: Eversoft Organic Apricot
Price: Around RM13
Where to get: Guardian, Watsons, Tesco, Giant, mostly semua tempat yang jual toiletries memang akan ada.
When to use: 3 times per week, depends on your skin condition.


Review:
Good to remove blackheads and dead skin. Selalunya malas nak pakai sebab asyik lupa hahaha tapi kalau pakai, rasa bersih sikit muka.

5. Moisturizer

Function: Treat my dry skin, melembabkan kulit
What I use: Olay Moisturizing Lotion
Price: Around RM40
Where to get: Guardian, Watsons
When to use: Twice per day, every time after I cleanse my face

Review:

THIS IS MY LIFE. I CAN'T LIVE WITHOUT THIS. Emo sepanjang trip kalau pergi memana tapi tak ada benda ni. Kalau tertinggal, boleh menangis. This is the best thing ever for me. Dah guna 7 tahun, dah habis 7 botol rasanya. Satu botol tahan setahun.

6. Moisturizer 2.0


Function: Melembabkan kulit kering
What I use: Nature Republic Aloe Vera Soothing Gel
Price: RM32.90
Where to get: Nature Republic. Either at IOI City Mall, Berjaya Times Square, Sunway Pyramid, One Utama, Quennsbay Mall, Makhota Parade, City Square JB.
When to use: Anytime.


Review:
Normally pakai bila kulit rasa kering, dekat tepi hidung, dahi, semua lah. Kadang kadang guna waktu malam sebagai mask, sapu banyak banyak dekat muka macam mask. Kadang kadang guna sebagai undereye cream untuk kurangkan eyebag and dark circles. Lepastu sebelum tidur, selain sapu satu muka, boleh sapu satu badan supaya kulit tak kering. Macam macam function dia macam kat bawah ni!


Tapi sekarang dah banyak yang fake punya lagi lagi yang jual online. Kalau nak selamat, baik beli dekat kedai dia. Haritu ada promotion, beli dua, RM50. Kalau yang murah sangat tu and dia kata brand Nature Republic, most probably yang fake punya.

6. Lipbalm



Function: Kurangkan bibir kering
What I use: Burt's Bees
Price: RM25
Where to get: Burt's Bee either at The Curve, The Gardens Mall, Sunway Pyramid, Subang Parade, Suria KLCC or Plaza Gurney.
When to use: Anytime you like.

Review:
Ni sebenarnya bukan skin care but I LOVE this lipbalm. Beacuse it's vanilla. And bukan lipbalm yang ada warna, just plain lipbalm. And bukan menthol lipbalm yang bila pakai, rasa macam tingly feeling which I don't like! The perfect lipbalm for me. Bibir jadi kurang kering and boleh pakai banyak banyak sesuka hati.






So that's my basic skincare routine for now. What works for me may not work for you. Kena try and cari produk yang betul betul okay dengan muka. Ada orang kena pakai yang mahal je. So it is all depends on you. You can ask me anything on my askfm, @imanabdulrahim.

Thanks!