#MarwanXIman :My Wedding Planner File

I only had less than four months to plan my wedding. So the first thing I did was, to make a planner. Barulah feeling kahwin padahal bukan jenis organized sangat tapi saja nak dapatkan feel kahwin so perlulah ada planner, nanti orang tanya, boleh jawab, "Kejap tau, I need to check my planner first" #gitu


Just a normal A4 pink ring binder. Yang tepi tu macam arrow tampal dekat masjid just in case orang sesat. Buat dekat microsoft word, print atas kertas A4 warna pink. #jimat



Inside the planner, there's a cover page which I designed myself using photoshop. (Belajar last minute) (Mestilah warna pink) And tepi tu I made pockets pakai plastik untuk selit cards or list of things to do.

The wedding cards. The purple one tu sebenarnya buat last minute like less than two months before wedding sebab the plan was nak print card sendiri je (hashtag jimat) but my parents want proper card nak bagi dekat their friends so ada lah card design cam purple tu. The akad nikah card was designed by us using photoshop, lepastu print dekat kedai, gunting satu satu and bagi dekat tetamu akad nikah. The purple one untuk tetamu kenduri. 


Our actual wedding card that was designed by us (YANG PENTING PETA TU DESIGN SENDIRI SATU SATU FROM SCRATCH, TOOK ME THREE DAYS OK), planning nak print sendiri, gunting sendiri etc etc tapi di reject hahaha but still guna this design untuk invite kawan kawan through whatsapp / facebook. (Jap kenapa tetiba masuk part kad ni, rasa cam tadi cerita pasal file)


Ok, the file. I divided it into a few parts which are, to do list, guest list, task list, nikah, reception, misc.

So in the to do list, ada list of things to by November 2014 (3 months before the wedding), 2 months before, a months before, all the checklists of things yang kena buat. List ni boleh cari online je, google. Or download template. My mum ada printkan "Buku Gerak Kerja Bagi Bakal Pengantin Malaysia" so macam berguna jugak. My things to do was,

3 months before the wedding
  • Book dewan nikah & kenduri
  • Buat list hantaran, beli barang hantaran & beli dulang hantaran
  • Fikir doorgift (Tetamu akad nikah, tetamu kenduri, tetamu budak budak)
  • HIV test
  • Settle borang kebenaran nikah
  • Food tasting & book catering
  • Cari baju nikah
2 months before the wedding
  • Design kad kahwin
  • Order bunting, banner, badge, sticker etc etc
  • Beli barang untuk bilik pengantin
  • Make sure baju nikah siap
  • Cari photographer
1 month before the wedding
  • Siapkan doorgift
  • Siapkan hantaran
  • Buat aturcara majlis


Dalam planner tu penuh conteng conteng bersepah sepah planning macam macam. Contohnya nak plan doorgift. Satu satu kena tulis sebab takut ada benda yang tertinggal. 


Ayah's list of things to do untuk settle kan borang nikah. I did one for my husband (time tu tunang) so that dia nampak apa yang kena buat. Kalau tak push, tak buat. Kena push buat cecepat baru jalan zzzz


Sticker and badge ni my sister yang design and settlekan. Semua orang pakai badge sebab mengada. This badge only cost us RM1/each. Printing banner, card apa semua, buat dekat Achik Printing Melawati sebab dia siap cepat. Bunting kahwin RM15 je satu (design sendiri), siap dalam masa 24 jam!

Dalam planner ni jugak, semua documents untuk nikah, surat surat book dewan, semua simpan dalam file ni so that senang nak rujuk just in case ada apa apa. Bawak merata rata k file ni. Even my friends pun sibuk sibuk conteng conteng dalam file ni nak tolong planning jugak.

Personally I think planner ni penting so that nampak semua kerja yang kena buat, takde gelabah last minute and paling penting, feeling lah sikit nak kahwin. The best part of the wedding mestilah part nak planning!! (Padahal Ummi yang banyak planning) (Suka tau acah acah ni) (Boleh lah tunjuk kat anak cucu nanti, at least ada file) (Rindunya plan wedding!!!)

3 comments

  1. Plan lah kan utk kita satu hahahaha

    ReplyDelete
  2. HIV test buat kat mana and berapa kena?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat mana mana Klinik Kesihatan. Bayar RM1 sorang.

      Delete