#MarwanXIman :My Wedding Planner File

I only had less than four months to plan my wedding. So the first thing I did was, to make a planner. Barulah feeling kahwin padahal bukan jenis organized sangat tapi saja nak dapatkan feel kahwin so perlulah ada planner, nanti orang tanya, boleh jawab, "Kejap tau, I need to check my planner first" #gitu


Just a normal A4 pink ring binder. Yang tepi tu macam arrow tampal dekat masjid just in case orang sesat. Buat dekat microsoft word, print atas kertas A4 warna pink. #jimat



Inside the planner, there's a cover page which I designed myself using photoshop. (Belajar last minute) (Mestilah warna pink) And tepi tu I made pockets pakai plastik untuk selit cards or list of things to do.

The wedding cards. The purple one tu sebenarnya buat last minute like less than two months before wedding sebab the plan was nak print card sendiri je (hashtag jimat) but my parents want proper card nak bagi dekat their friends so ada lah card design cam purple tu. The akad nikah card was designed by us using photoshop, lepastu print dekat kedai, gunting satu satu and bagi dekat tetamu akad nikah. The purple one untuk tetamu kenduri. 


Our actual wedding card that was designed by us (YANG PENTING PETA TU DESIGN SENDIRI SATU SATU FROM SCRATCH, TOOK ME THREE DAYS OK), planning nak print sendiri, gunting sendiri etc etc tapi di reject hahaha but still guna this design untuk invite kawan kawan through whatsapp / facebook. (Jap kenapa tetiba masuk part kad ni, rasa cam tadi cerita pasal file)


Ok, the file. I divided it into a few parts which are, to do list, guest list, task list, nikah, reception, misc.

So in the to do list, ada list of things to by November 2014 (3 months before the wedding), 2 months before, a months before, all the checklists of things yang kena buat. List ni boleh cari online je, google. Or download template. My mum ada printkan "Buku Gerak Kerja Bagi Bakal Pengantin Malaysia" so macam berguna jugak. My things to do was,

3 months before the wedding
  • Book dewan nikah & kenduri
  • Buat list hantaran, beli barang hantaran & beli dulang hantaran
  • Fikir doorgift (Tetamu akad nikah, tetamu kenduri, tetamu budak budak)
  • HIV test
  • Settle borang kebenaran nikah
  • Food tasting & book catering
  • Cari baju nikah
2 months before the wedding
  • Design kad kahwin
  • Order bunting, banner, badge, sticker etc etc
  • Beli barang untuk bilik pengantin
  • Make sure baju nikah siap
  • Cari photographer
1 month before the wedding
  • Siapkan doorgift
  • Siapkan hantaran
  • Buat aturcara majlis


Dalam planner tu penuh conteng conteng bersepah sepah planning macam macam. Contohnya nak plan doorgift. Satu satu kena tulis sebab takut ada benda yang tertinggal. 


Ayah's list of things to do untuk settle kan borang nikah. I did one for my husband (time tu tunang) so that dia nampak apa yang kena buat. Kalau tak push, tak buat. Kena push buat cecepat baru jalan zzzz


Sticker and badge ni my sister yang design and settlekan. Semua orang pakai badge sebab mengada. This badge only cost us RM1/each. Printing banner, card apa semua, buat dekat Achik Printing Melawati sebab dia siap cepat. Bunting kahwin RM15 je satu (design sendiri), siap dalam masa 24 jam!

Dalam planner ni jugak, semua documents untuk nikah, surat surat book dewan, semua simpan dalam file ni so that senang nak rujuk just in case ada apa apa. Bawak merata rata k file ni. Even my friends pun sibuk sibuk conteng conteng dalam file ni nak tolong planning jugak.

Personally I think planner ni penting so that nampak semua kerja yang kena buat, takde gelabah last minute and paling penting, feeling lah sikit nak kahwin. The best part of the wedding mestilah part nak planning!! (Padahal Ummi yang banyak planning) (Suka tau acah acah ni) (Boleh lah tunjuk kat anak cucu nanti, at least ada file) (Rindunya plan wedding!!!)

Catrice Cosmetics Haul


So today I dragged my husband to Guardian sebab nak beli Catrice. The main reason mestilah sebab Catrice is much more affordable, and lagipun bila ajak pergi Sephora, my husband was like, "NO!" (Eh tak, sebab utama dia, terpengaruh dengan twtmakeup je sebenarnya...)

Guardian ada 10% discount untuk produk Catrice so terus cam bersinar mata dekat situ. I only spent RM70 lepastu dapat voucher and I spend another RM5. Yay! Sama cam harga satu lipstick MAC ok.



Catrice Absolute Rose Eyeshadow Palette (NP: RM26.90)
Tapi harga beli RM24.21 sebab 10% discount. With its price, totally love it. Sebab takde lagi warna pink mauve kind of eyeshadow. I only have the brown, nudes colours so this one is totally needed! It is quite pigmented, and I will absolutely repurchase! Tapi honestly I dont like the brush..


Catrice Sun Glow Matt Bronzing Powder (NP: RM21.90)
I bought this one in darker skin for only RM19.71. Ada satu lagi in medium skin but I choose this one so I can use this for contouring. Well the main reason for contouring is to enhance your features and the function of bronzer is to make your skin more sun-kissed look. And most of the beauty-gurus totally said that bronzer is a no no for contouring because it will make your skin more orange-ish? So Im still figuring it out.


Catrice Long Lasting Lip Pencil (NP: RM11.90)
In 030 Berryson Ford. Bought it for only RM10.71. I love the colour but it doesnt suit for my daily use. Im the natural-lipstick kind of girl *insert nail polish emoji*

Catrice Eyeliner Waterproof Pen (NP: 17.90)
Totally love this eyeliner! Easy to apply and control. Untuk harga RM16.11, memang worth it.


Catrice Absolute Eye Colour
This one beli sebab I got the RM5 voucher if you spend more than RM10 so terus ambil this mono eyeshadow in 560 I Like To Mauve It. Harga dia RM11.13 so bayar RM6.11 for this eyeshadow. Sebenarnya konfius nak 570 Plum Up The Jam or this on but rasa macam warna 570 dah ada dalam Absolute Rose so I took this one.


Catrice Allround Concealer (NP: RM18.90)
This is like one of the most famous drugstore concealer. (Hashtag mudah terpengaruh) This one dah beli lama dah, thats why rupa dia camtu. The green one is suppose to cover any red spots and the salmon one, I used to cover the dark circles and it kinda works. Almost. 

As a student with no income, Catrice is probably one of my fav drugstore brand because of its wide variety. Tu pun my husband dah bising, esok pagi kena teman dia pergi jogging sebab dah beli makeup bebanyak hmmmm #PrayForIman 

Life with Wafaa.

It was just a normal weekend for my husband and I at the in laws. My Ayah in law bought Wafaa a kinder bueno.

I was just chilling, tiba tiba dengar my husband and Wafaa bergaduh berebut that kinder bueno. (Macam budak budak, I knoww)

Lepastu Wafaa jerit, "Bagi balik sudu Wafaaaa!"

Kak Iman pun datang, acah acah penyelamat. "Baby, bagi lah balik sudu Wafaa. Awak sorok kan?"

"Mana ada."

Okay taknak mengaku. Takpe. Wafaa cakap memang ada bawah badan my husband, dia sorok sebab taknak bagi Wafaa.

"Baby, sumpah lillah wallah tak ambil sudu Wafaa?"

"Sumpah!"

Okay fine nak buat camne. So I told Wafaa, "Nak buat camne Wafaa, memang tak ada lah. Pasrah je lah..."

Suddenly tetiba memang betul, sudu tu ada bawah badan my husband.... Dia kata dia tak ambil, tak sorok, dia just tindih je, Fine....

And then my Ummi in law mintak tolong pergi pasar. On the way pergi pasar, berebut lagi kinder bueno.

Wafaa cakap, "Wafaa bagi Abang Ahmad, tapi janji jangan tipu Kak Iman dah. Okay?"

((Okay Kak Iman memang selalu muka kena tipu ke, okay..))

Lepastu Wafaa sambung, "Jangan makan bulat dia, makan sikit je"

I know my husband will eat all the kinder bueno and Wafaa of course lepastu akan mengamuk lagi so I told Wafaa, "Wafaa, suruh je Abang Ahmad beli sendiri, Wafaa jangan lah bagi dia."

And then Wafaa told my husband, "Aah, Abang Ahmad beli lah sendiri. Abang Ahmad kan ada duit sendiri. Wafaa share dengan Kak Iman je sebab Kak Iman miskin takde duit"


((Mmmmmmmm, okay. Kak Iman miskin.....))



Wafaa and her kinder bueno.


Helleh last last share jugak. Penat haku layan dua beradik ni tau. Hahaha